Hubble NGC 1614 isimli iki galaksinin birleşmesinden meydana gelen galaksiyi görüntüledi

NASA, NGC 1614 isimli galaksinin 250 milyon ışık yılı içerisindeki en parlak ikinci gök ada olduğunu söylüyor.

Nisan 1990'da yörüngeye fırlatılan ve 20 yılı aşkın süredir hizmet veren Hubble Uzay Teleskobu, fırlatılmasının ardından astronomi tarihindeki en önemli enstrümanlardan biri haline geldi. Alçak Dünya yörüngesinde yer alan teleskop, bu zamana kadar yolladığı görüntüler ile astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yararlar sağladı.  

Şimdiyse Hubble, 29 Aralık 1885 tarihinde Lewis A. Swift tarafından keşfedilen 'NGC 1614' galaksisini fotoğraflamayı başardı. NASA tarafından geçtiğimiz cuma günü paylaşılan görüntüde, birleşen iki galaksinin ortaya çıkardığı parlak kozmik bir nesne yer alıyor.

NASA'ya göre NGC 1614, aktif bir galaktik birleşmenin sonucu olarak meydana geldi:

NASA / ESA Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği NGC 1614 görüntüsü, bize iki gök adanın çarpışmasının neye benzediğini gösteriyor. Cosmos'a göre sağ üstte, birleşme sırasında yıldızların ve gazın galaksilerin dış kollarından "sıyrıldığı" zaman oluşan "gelgit kuyruğu" bulunuyor.

NASA'ya göre aktif bir galaktik birleşmenin sonucu olan NGC 1614, kaotik geçmişi ve şimdiki görünümü nedeniyle "tuhaf galaksi", "yıldız patlama galaksisi" ve "aydınlık kızılötesi galaksi" olarak sınıflandırılıyor.

Aydınlık kızılötesi galaksiler, yerel evrendeki en parlak nesneler arasında yer alıyor. Bu noktada Hubble Uzay Teleskobu'nun görüntülediği NGC 1614 de esasında 250 milyon ışık yılı içerisindeki en parlak ikinci gök ada olarak biliniyor. Galaksi, gezegenimizden yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzaklıkta konumlanıyor.

webtekno

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri