Hükümet ele bakar, kalbe bakmaz!

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Madem bir şeyi reddetmek başkadır ve onunla amel etmemek bütün bütün başkadır.
Ve her hükûmette şiddetli muhalifler bulunur.
Ve Mecusi hâkimiyeti altında Müslümanlar ve hükûmet-i İslâmiye-i Ömeriyede Yahudiler ve Hıristiyanlar bulunması ve âsâyişe ve idareye ilişmeyenin hürriyet-i şahsiyesi her hükûmette vardır ve ilişilmez.

Ve hükûmet ele bakar, kalbe bakmaz.

Ve madem âsâyişe ve idareye ve siyasete ilişmek isteyen herhalde hiç şüphesiz gazetelerle ve dünya hâdisâtı ile alâkadar olacak, tâ kendine yardım eden cereyanları ve vaziyetleri ve hâdisâtı bilsin, tâ yanlış ayağını atmasın.

Ve Risale-i Nur ise, şakirtlerini o derece men etmiş ki, benim yakın dostlarım biliyorlar ki, yirmi beş senedir, değil gazeteleri okumak, belki sormasını ve merak etmesini ve düşünmesini bana terk ettirmiş. Şimdi on senedir kat’iyen dünya cereyanlarından ve vaziyetlerinden, Alman’ın mağlûbiyeti ve bolşeviğin istilâsından başka hiçbir haber almayacak derecede beni hayat-ı içtimaiyeden çekmiş.

Elbette ve elbette, hikmet-i hükûmet ve kanun-u siyaset ve düstur-u adâlet bana ve benim gibi kardeşlerime ilişemez. Ve ilişen, herhalde ya evhamından, ya garazından veya inadından ilişir. (On Dördüncü Şuâ)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:
Asâyiş : kanuna uygunluk, barış içinde olma
Bolşevik : komünist
Düstur-u adâlet : adalet prensipleri
Evham : kuruntular, şüpheler
Garaz : kötü kasıt
Hâdisât : hâdiseler, olaylar
Hayat-ı içtimaiye : sosyal hayat
Hikmet-i hükûmet : hükümetin karar ve uygulamaların özü, ruhu
Hükûmet-i İslâmiye-i Ömeriye : Hz. Ömer dönemindeki İslâmî hükûmet
Hürriyet-i şahsiye : kişisel özgürlük
İstilâ : işgal, kaplama
Kat’iyen : kesinlikle
Mecusi: Ateşperestlik âyinine sebeb olduğundan "Ateşperestlere" bu isim verilmiştir.Eski İran dini olan Mecusilikten olan kimse.

Risale-i Nur Haberleri