Her kadının çiçekliği tartışılır.
Kadın var, evet çiçektir ama, zehirli sarmaşık gibi. Dokunduğunu yakan, hayatına girdiğini zehirleyen.
Kadın var, evet çiçektir. Kaktüs gibi, deve dikeni gibi. Kaba, sert, hoyrat, anlayışsız, su versen de, vermesen de oralı olmayan. Minnet duymayan.
Kadın var, evet çiçektir. Meyvesi, kokusu, faydası olmayan. Fıtri vazifelerinin ve yaradılışının haricinde, her role bürünüp, güçlü olmayı, erkekleşmek olarak algılayıp, öyle davranan.
Kadın var, evet çiçektir. Nazik, kibar, ince fikirli, duyarlı, hafif boyun büken... O nisbette de nazenin, nazdar, alıngan.
Kadın var, evet çiçektir. Ezilse de, hayata tutunan. Kıymet bilinmese de "değerliyim" diyen. Görmezden gelinse de, pişirip yetiştiren, sarıp sarmalayan, sevgiyle kollayan, şefkâtle yarına bakan
Varlıkta tevazu, yoklukta asalet gösteren Hz. Hatice gibi.
Aşkından, sevdasından emin olduğu halde, bunu duymaktan zevk alan Hz. Aişe gibi.
Peygamber kızı olmasına rağmen, hüznün gölgesinde yaşaya yaşaya, "Ey Fatıma! Sen Ali'ye cariye ol ki, O da sana köle olsun" nasihatinin kesinliği net olmamakla beraber, bu nakil, eşlerin bir birleri için fedakârlık ve değer noktasında, tek taraflı beklenti içinde olmamaları için güzel bir ölçüdür.
Hz. Aişe bir gün Efendimize (asm) sorar: "Ya Rasulullah! İnsanlar içinde, kadın üzerinden en fazla hak sahibi kimdir?"
Peygamberimiz buyurur: "Kadın üzerinde en fazla hak sahibi kocasıdır."
Bu kez; "İnsanlar içinde erkek üzerinde en fazla hak sahibi kimdir?" diye sorar Hz. Aişe.
Peygamberimiz buyurdu ki: "Erkek üzerinde en fazla hak sahibi annesidir."
Yani Îslâm, erkeğe de, kadına da değer biçmiş. Her iki cinsin de yerini, sorumluluklarını, emeğini, hakkını gözetmiştir.
Gün boyu evde, her türlü imkan ve konfora sahip bir kadının, akşam yorgun argın, belki stresli, belki sıkıntılı eve gelen eşinden, ekstra iş ve yardım istemesi en hafif ifadeyle bencilliktir.
Öte taraftan, çoluk-çocuk, ev işleri, misafir veya başka sebeblerden psikolojisi ilgi, sevgi, anlayış bekleyen eşine, duyarsız, aldırış etmeyen erkek içinde bu geçerlidir.
Eşler, birbirlerine hayatı zorlaştırmak için aile kurmadıklarını unutmamalıdır.
Evet.
Tekrarda fayda var.
Kadınlar çiçektir.
Kabul.
Çiçekler, çiçekliklerinin hakkını verdikleri sürece. Değer verenleri istismar etmedikleri sürece. Bunu fırsata çevirmedikleri sürece. Kötü örnekleri rol model olarak almadıkları sürece.
Ha; peki "odun" erkekleri niye yazmadın diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Odun da olsa, elbet bir özeliğiyle işe yarasınlar diye dua edelim.
Odundan masa olur, kapı olur, baston olur, hiç biri olmazsa fırına atılır odun olur.
Latife bir yana, Muhammedî ahlak çerçevesinde olması gerekenler bunlar.
Olmuyorsa. Olduramıyorsak, yalnış seçimdir, ikazdır, imtihandır, kefarettir, vesile-i duadır diye teselli bulup, sabredip, mükafatı ve taktiri Allah'tan istemektir.