Hurda traktör parçalarıyla uzaktan kumandalı bahçe traktörü yaptı

Konya'da bir traktör tamir ustasının satın aldığı hurda parçalarla uzaktan kumandayla çalışan bahçe traktörü üretti.

Konya'da Yeni Hurdacılar Sanayii'nde faaliyet gösteren Mehmet Topçu (52 yaptığı açıklamada, yıllar önce dükkanında ikinci el traktör alım satımına başladığını söyledi.

Zaman içinde traktör tamiratına başladığını, ancak çiftçinin kullandığı eski model traktörlerin yurt dışından geldiği için, ustasının ve parçalarının zor bulunmasının kullanıcıları sıkıntıya soktuğunu anlatan Topçu, traktörlerin yenisi pahalı olduğundan hurda traktörlerin parçalarını kullanarak arızalanan diğer traktörleri onarmaya çalıştığını ifade etti.

-İKİNCİ EL PARÇALARI BİRLEŞTİREREK TRAKTÖR YAPTI-

Topçu, çiftçinin bu sıkıntısını giderebilmek için zaman içinde kendisinde yerli bir traktör yapma fikrinin oluşmaya başladığını belirterek, şunları kaydetti:

''Yaklaşık 2 yıl yapacağım traktör üzerinde çalıştım. Bu süre içinde ikinci el biçerdöver ile traktörlerin hurdalarını toplayarak bir araya getirdim. Su motorlarını da kullanarak 24 beygir gücünde bir bahçe traktörü yaptım. Bazı parçalarını da kendi imkanlarımla atölyemde ürettim. Daha sonra da traktöre uzaktan kumanda monte ettim. Traktörümü bu kumanda sayesinde yaklaşık 100 metre mesafeden ileri geri komutları vererek hareket ettirebiliyorum. Traktörüm takılan aparatlarla, tarla sürme, yer kazma, ağaç budama gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. Yani bir bahçe traktörünün yapması gereken her türlü şeyi yapabiliyor.''

-5 BİN LİRADAN SATIŞA SUNDU-

Yaptığı uzaktan kumandalı traktörün kendisine 4 bin liraya mal olduğunu, 5 bin liradan da satışa çıkardığını dile getiren Topçu, aynı özellikteki İtalyan malı bir traktörün piyasada 38 bin liradan satışa sunulduğunu, uzaktan kumandalı traktörünün 5 bin lira olduğunu duyanların bunu şaşkınlıkla karşıladığını bildirdi.

Yaptığı traktörüne çocuklarının isimlerinin baş harfleri ile 24 beygir olduğunu gösteren rakamların birleşimiyle ''Hake 24'' adını verdiğini anlatan Topçu, ''Traktör için her gün yurt içi ve yurt dışından onlarca kişi arıyor. Özellikle fiyatının çok makul olduğunu öğrenen birçok kişiden, çok olumlu tepkiler alıyorum. Yerli malı traktör ürettiğim için tebrik edenler de oldu. Bunlar beni daha da azimlendirdi'' diye konuştu.

Almanya'dan ve Lefkoşa'dan traktörü için siparişler aldığını anlatan Topçu, yurt içinden de kendisini arayan birçok kişiyle görüşmelerinin devam ettiğini, seri üretime geçmeye çalıştığını bildirdi.
Zaman

Edebiyat Haberleri