Boykot kelimesi önce kendisi “boykot” edilmeli; istiğna varken ne diye onu kullanırız? Çünkü zihin altyapısı onların işgali altında! Akıllı telefonlar, sosyal medya onların elinde ve istediği gibi yönlendirdikleri gibi “içimizi” de yönlendiriyorlar.
Farkında mıyız?
İsrail bombaladığı zaman aklımıza biraz geliyor sonra –çok azı hariç– eskisi gibi devam ediyor. Onların yiyin dediklerini yemek, için dediklerini içmek, böyle düşün böyle yap böyle yaşa emirlerini farkında olmadan uygulamak, bir nevi esaret değil de nedir?
Lüks araba, lüks ev, yazın tatil, kışın tatil sonra “umreye gitmeyin, umre paralarını Gazze’ye gönderin.” Olur! Açık menü otellerde tatil yap, WhatsApp gruplarından İsrail mallarını boykot listesini bir tuşla paylaş, cihad tamam! Biraz yürü, birkaç da slogan, muhteşem!
En büyük istiğna iktisattır, geçici değil devamlıdır, savaşta da devam barışta da devam. İktisat yoksa sözler cılız kalır, sloganikleşir, sönükleşir, istediğin kadar konuş, boykot de şu de bu de; ne çare!
Bırak başkasını önce kendi yapabileceğini yap, yapabildiğin kadar yap, yapabileceğini zorla! Kanaat gibi zenginlik, tevekkül gibi doygunluk mu var? Okuduğunu, söylediğini önce kendinde tart; sanıyorum çok azımız bunu yapıyor çoğumuz suyun üstündeki saman akışlara kapılmış gidiyoruz…
Ümitsizlik dergâhında değiliz!
Vakıa da bundan pek öte değil, farkında olmak bile bir şeydir, bulunduğumuz bu hali savunur, tevile gidersek dönüşü zor olan bir yola girmişizdir, eliyazubillah!
Kendimize iğne batırmazsak yarın hastalığımızın tedavisi zor duruma gelir. Uyarıcı kitapları okumuş olsun diye değil gerçekten okumaya ihtiyacım var diyerek okumak yeni günlerde yeni ayda işimiz olsun, bu işte iyi çalışmalı başkalarını da örnek olmasını bilmeliyiz.
Dünya dönüyor zaman hızla akıyor…
İstiğnanın ikinci ayağı helal kazançtır. Haramla ne boykot edilir? Yılandan, akrepten kaçar gibi haramdan kaçmak duyarlılığı olmadıkça dualar kabule yakın olmaz, sözler de tesir etmez. İstediğin kadar ateşli nutuk at, bırak diğerinden çıkmaya bir kulağa bile girmez, sağırlar diyalogu döngüsüne döner.
İktisat “İktisat Risalesi”ni ezberlemekle olmaz –ezbere bilmenin faydası vardır– onu hayata ihlâsla geçirmekle olur, bunun için hepimizin yapacağı bir şeyler, bin şeyler var vesselam.