Latif mektuplar

Hüseyin EREN

Bulunduğumuz asrın, “manevi seferberlik (harb) zamanı” olduğunu söyler Küçük Ali ve devam eder “Ashab-ı Kehf Efendilerimiz – asrımızda tahammül edilemeyen fenalıklar gibi- o asırda fenalıklardan, fitneden kaçarak mağaraya iltica ettiler. Bu zamanın genci olarak ne yapmalı” sorusunun cevabını kendince arar, cevap yolunu “bütün gün ruhum ağlardı” diyerek gösterir.

“Madem kıyamete kadar baki olan Kur’an ve Kur’an’ın tayin ettiği manevi doktorlar vazifesini görecekler…” Vilayetimizde böyle doktor var mı arayışına girer rüyada ona cevap gelir. Barla’da Bediüzzaman’ı ziyaret eder, görünce bir-iki dakika titrer.

Onun bu yaralarını fark edişi, manevi seferberlik zamanı olduğunu idrak edişi, şiddetli arayışını “ruhum bütün gün ağlardı” deyişi; bugünün gençlerine, her yaştan manen hastalarına bir harita, bir pusula, yol gösterici yoldaş olma niteliğinde.

O yılların bir kasabası Barla’da fitne ne kadar olabilir, sefahat ne kadar olabilir, dünyalaşma ne kadar olabilir ama o “ağlıyor” hem de ruhuyla ağlıyor, o ağlayış ve arayış onu nereye götürüyor?

Bugün şehirde yaşayan bizler, dünyanın küçülüp avuç içine sığdığı, sıkıcı, boğucu, telef edici hal-i yaşantısında bir mağara arayışı içinde miyiz, ağlayan ruhumuz var mı, rüya görüyor muyuz?

Yoksa rüya göremeyecek kadar dertsiz, tasasız, tatsız mıyız? Doktorun yazdığı reçeteyi okuyup uygulayacak kadar mecalsiz, hissiz, ruhsuz ve de bitap bir halde miyiz?

Barla Lahikasındaki talebelerin Risalelerden anladıkları ve aldıklarını ifade bazındaki mektuplar; bugün bizlere ışık tutacak, rehber olacak, yolda yarenlik edecek özellikte.

Okuyup idrak edene ne mutlu; yoksa mutsuz olmaya, ondan bundan şikâyet etmeye devam! Şu söyle yapsaydı, bu böyle yapmasaydı böyle olmazdı yakınmaları ve avunmalarından ne hikmet dersleri çıkar, ne de yaralar tedavi olur!

Hasta olduğunu bileceksin ki tedaviye başlayasın! Bu bağlamda “erken teşhis hayat” kurtarır hem de ebedi hayatı…

Gidip mağarayı çekilemeyiz ama içimizde manen bir mağara kurabiliriz, şehrin dünyanın yaşantısı bize dokunamaz. Zihin böyle çalışır, kalp böyle işler, latifeler bu meyanda akarsa kendi mağaramızda tedavi olur, başkalarına da – Küçük Ali- gibi emsal olur, örneklik teşkil eder manevi seferberlik zamanında iyi bir mücahit olduğumuzu gösteririz.

Velhasıl Barla Lahikasında ne latif mektuplar var okunacak, hayatta tatbik edilecek, hayata renk ışık ve ruh verecek mektuplar.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.