Bismillahirrahmanirrahim
Bilirsiniz ki, Hazret-i Ali (r.a.), o mu'cizevâri kerametiyle ve Hazret-i Gavs-ı Âzam (k.s.) o harika keramet-i gaybiyesiyle, sizlere bu sırr-ı ihlâsa binaen iltifat ediyorlar. Ve himayetkârâne teselli verip hizmetinizi mânen alkışlıyorlar.
Evet, hiç şüphe etmeyiniz ki, bu teveccühleri ihlâsa binaen gelir. Eğer bilerek bu ihlâsı kırsanız, onların tokadını yersiniz. Onuncu Lem'adaki şefkat tokatlarını tahattur ediniz.
Böyle mânevî kahramanları arkanızda zahîr, başınızda üstad bulmak isterseniz, sırrıyla ihlâs-ı tâmmı kazanınız. Kardeşlerinizin nefislerini nefsinize şerefte, makamda, teveccühte, hattâ menfaat-i maddiye gibi nefsin hoşuna giden şeylerde tercih ediniz. Hattâ, en lâtif ve güzel bir hakikat-i imaniyeyi muhtaç bir mü'mine bildirmek ki, en mâsumâne, zararsız bir menfaattir; mümkünse, nefsinize bir hodgâmlık gelmemek için, istemeyen bir arkadaşla yaptırması hoşunuza gitsin.
Eğer "Ben sevap kazanayım, bu güzel meseleyi ben söyleyeyim" arzunuz varsa, çendan onda bir günah ve zarar yoktur; fakat mâbeyninizdeki sırr-ı ihlâsa zarar gelebilir. (Lemalar, Yirmi Birinci Lem’a, s.166)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
KERÂMET-İ GAYBİYE : İleriye dönük, istikbâl ile görünmeyen ve bilinmeyenlerle kerâmet.
TEVECCÜH : Yönelme, sevgi, ilgi.
TAHATTUR : Akla gelmek, hatırlamak.
ZAHİR : (Zahr. dan) Yardımcı, arka çıkan. * Geriden gelen kuvvet.
İHLÂS-I TÂMME : Tam ve mükemmel ihlâs.
HODGÂMLIK : Yalnızca kendini dert edinerek.
ÇENDAN : Gerçi, her ne kadar; o kadar; pek o kadar.
MÂBEYN : Ara; iki şey arası.