İbrahim Canan'dan zaman üzerine tavsiyeler

2009'un bir ekim gününde aramızdan ayrıldı Prof. Dr. İbrahim Canan. Yağmur Dergisi son sayısında, 'ömür sermayesini' insanlığa hizmet uğrunda sarf eden Canan hocayla vefatından önce yapılmış bir söyleşiyi sayfalarına taşıyor.

Yüsra Mesude ile 'İslâmda Zaman Tanzimi' kitabı üzerine yaptığı söyleşide Canan, "Zaman asıl onu değerlendirebilenler için önemlidir. Hayatımız baştan sona kayıt altına alınmaktadır ve her anımız için hesap vereceğiz. Dolayısıyla Müslüman nazarında en kıymetli şey zamandır." diyor. Kur'an-ı Kerim'in ve Resulullah'ın (sas) zaman tanzimine büyük önem vermesine rağmen Doğu dünyasında bunun öneminin yeterince kavranamadığını belirten Canan, bu konuda çarpıcı bir tespitte bulunuyor: "Avrupalı, varlığın gereği olan hareketlerini tanzim etmek, işlerini ve hatta en faydasız olan eğlenme anlarını bile programlamak için zamana muhtaçtır. Asyalı da zamana muhtaçtır. Ama bir iş gerçekleştirmek için değil, hiçbir şey yapmamak için. Sadece nefes alıp verme hazzını tatmak için zaman muhtaçtır."

Ali Osman Dönmez'in "Hocaefendi'nin Edebiyata Dair Fikirlerini Anlama Yolculuğu"nu 3. bölümüyle devam ettirdiği Yağmur'un başyazısında sükunet ikliminin hüküm sürdüğü eski köylerimiz yad ediliyor. Dergide Ali Osman Kurun 'Bizim şiirimiz'i, Talat Ordu 'Divan şiirinde Efendimiz'le ilgili birkaç hususu', Hüdayi Can ve Gurbandurdu Geldiyev '19. asır Türkmen şâiri Mollanepes'i, M. Said Türkoğlu 'Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'ni anlatıyor.
Zaman

Edebiyat Haberleri