Risale Haber-Haber Merkezi
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın katılımı ile açıldı.
ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNİN BİRİNCİ AMACI TEFEKKÜRÜ ÖĞRENMEKTİR
“Üniversite nedir? Niçin gidilir? Buralarda eğitim görmenin amacı nedir?” başlıklı sunumunda varlığa izahlarda bulunan Kalın, tefekkür kelimesine özel vurgu yaptı. Üniversite eğitiminin birinci amacının bir alanda uzmanlaşmadan önce, varlığa ve bireye ilişkin bir sorgulamanın ortaya koyulması olduğuna işaret eden Kalın, “Daha işin başında tefekkür üzerine düşünmemiz gerektiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Üniversite eğitiminin birinci amacı aslında düşünmeyi, tefekkürü öğrenmektir. Yaptığımız eğitimin manası üzerine fikir yürütmeyi öğrenmektir. Alanlarımız ne olursa olsun, bu faaliyetlerin özünde bir kendini bilme ve bilmek yoluyla kendini bulma çabası vardır. Bunun için de bizim ilim tasarrufumuzu doğru bir çerçeveye oturmamız gerekiyor” diye konuştu.
DÜNYADA NİYE VARIM? NE YAPMAK İSTİYORUM GİBİ SORULAR BÜYÜK SORULARDIR
Üniversitelerin büyük soruların sorulduğu ilim ve fikir mekânları olduğuna vurgu yapan Kalın, “Dünyada niye varım? Ne yapmak istiyorum gibi sorular büyük sorulardır. Neden yokluk yok da varlık var, hayatın anlamı nedir? gibi büyük soruları sorup üzerine kafa yoracağımız mekanlardır. Fizik, astronomi gibi bilim dalları “nasıl”ın cevabını, din ve felsefe “neden”in cevabını verir. Büyük soruları sormak çağımızda çok kolay değil. Yaşadığımız bu post modern ve anti realist çağda tefekkür ya göz ardı edilmekte ya küçümsenmekte ya da ikinci üçüncü konular olarak kalmaktadır. Bugün Türkçe’de düşünmek diye ifade ettiğimiz eyleme karşılık gelen çok sayıda kelimemiz var. Çok zengin bir kelime hazinemiz var. Ama Türkçe’de yaşadığımız fakirleşme, kuraklaşma düşünce dünyamız üzerinde de çok olumsuz bir etki yapmaktadır” dedi.
KENDİNİ BİLEN RABBİNİ BİLİR
“Hayatımızda hüküm çok, hikmet az” diyen Kalın, “Hikmetten hükme gidersek kararımız sağlam zeminde olur” ifadelerini kullandı.
Hayatın anlamına dikkat çeken kalın, “Hayatın anlamı var mı? Özgürlüklerimizden taviz vermeden anlamlı bir hayat yaşayabilir miyiz? Sorularının cevapları da önemli. Sokrates “kendini bil” dedi Müslüman alimler buna “kendini bilen Rabbini bilir” eklemesini yaptı” şeklinde konuştu.
Programın açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da üniversitenin durumu ve hedeflerine dair bilgi verdi.