İçtimâî Bir Fecaat: Romantik İslâmcılık-4

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Sosyal medyada Hadîs olarak paylaşılan ve kaynağı olmayan bir diğer söz ise şudur;
"Güven aşılayıp da yarı yolda bıraktığın insanın gönül sadakasını iki dünyada da veremezsin."

Gönül sadakası diye bir sadaka, hadîslerde geçmemektedir. Bu sözü kendi sözünüz olarak paylaşmanıza kimse karışmaz, lâkin bunu Resûlullah (asm) Efendimiz'e atfetmek affedilir gibi değildir. Tarihte de uydurma hadîslerin ortaya çıkış sebeplerinden biri de; kendi sözlerine itibar kazandırmak için hadîs diye insanlara sunulmasıdır. Günümüzde de bunun yansımaları görülmektedir.

Bir söz yazıp ve altına da "Hadîs-i Şerîf" veya "Hz. Muhammed (asm)" yazılıp da kaynağı verilmiyor ise muhakkak kaynağını sorun ve kaynaksız hiçbir sözü paylaşmayın.

Meselâ hadîslerdeki mânâ ile mutabık ama lafız olarak kaynaklarda geçmeyenler de vardır. Meselâ bunlardan biri; “Kalp kırmak Kabe’yi yıkmak gibidir” sözüdür. Ekseriyetle hadîs diye takdim edilir. Bu sözün tahliline gelirsek; Açıkça “Kalp kırmak Kabe’yi yıkmak gibidir” mânâsına gelen bir hadîs rivayetine rastlayamadık. Hadîs rivayetlerinde Kâbe ile ilgili olanlar vardır.

Meselâ bir hadîs rivayetine göre, Peygamberimiz (a.s.m) Kâbe’ye bakarken şöyle demiştir:
“Kuşkusuz Allah seni çok şerefli, çok mükerrem/ hürmetli, çok azametli kılmıştır; fakat mü'min senden daha hürmetli/daha saygı değerdir.” (İbn Mace, Fiten,2; Mecmau’z-zevaid, 1/81).

Tirmizî’nin “Hasen” dediği diğer bir hadiste:
“Allah katında dünyanın yok olması, mü'min bir kimsenin öldürülmesinden daha iyidir.” (Tirmizî, Diyat, 7; Nesaî, Tahrim, 2) diye geçmektedir.

Lâkin bu rivâyetlerden yola çıkarak “Kalp kırmak Kabe’yi yıkmak gibidir” ifadesine hadîs deyip, paylaşmak makûl değildir. Romantik İslâmcıların bu ifadeyi de sıkça kullandığına denk gelmişsinizdir.

Bir diğer husus da sektör hâline gelen "Şu duayı şu kadar okursan şu olacak" veya "Şu âyeti şu kadar okursan bu olacak" ve benzeri ifadeler ile aşk acısı veya ayrılık halinde olan kimselerin dinî duygularını istismar etmek de sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi ifadeleri görünce hemen sahîh kaynak isteyelim.

Âyet-i Kerîme ve duaları istismar edenlere, 'kendi kitaplarının tılsımlı olduğunu ve herkesin bir tane kitap alıp onun tılsımının ona açıldığı gibi' cümlelerle kitap satışı yapanlara bu sûrette prim vermeyelim. Bu konuda kitaplar yazılıp, çokça satıldığını görünce; bu mevzûda işin ehillerince izahât yapılıp bu istismarın önüne geçilmesini Rabbimizden niyaz ederiz.

(Devam Edecek)

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.