İdare Mahkemesinden emeklinin lehine karar

30 yılın üstündeki 8 yıl 5 aylık hizmetinin karşılığı için ikramiye ödenmesini talep eden kişiye, SGK'dan "Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği" gerekçesiyle "ret" yanıtı geldi.

Anayasa Mahkemesinin, memurluktan emekli olanlara, 30 hizmet yılından sonraki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesini sağlayan kararının ardından, 30 yılın üstündeki 8 yıl 5 aylık hizmetinin karşılığı için ikramiye ödenmesini talep eden kişiye, SGK'dan "Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği" gerekçesiyle "ret" yanıtı geldi.

"Ret" işleminin iptali için dava açtığı Ankara 12. İdare Mahkemesi ise "davacı, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte geçmişte elde edemediği bu hakkını talep etme olanağı elde etmiştir" diyerek, emeklinin lehine karar verdi.

İ.B. adlı kişi 38 yıl 5 ay hizmetinin ardından 15 Kasım 2014'te memuriyetten emekli oldu. 

Anayasa Mahkemesi ise İ.B. emekli olduktan kısa süre sonra, emeklilere 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye verileceğine yönelik karar verdi. 

Karar üzerine İ.B, SGK'dan, 38 yıl 5 aylık hizmetinin 8 yıl 5 aylık kısmı için de emekli ikramiyesi ödenmesini istedi.

Kurum ise emekliye, İ.B'ye, emekli aylığının Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğünden önce aylık bağlandığından, 30 yıldan fazla çalışma süresine emeklilik ikramiyesi ödeme imkanı bulunmadığı yanıtını verdi.

İ.B, bunun üzerine, talebinin reddine ilişkin SGK işlemi için avukatı Bilal Kolbüken aracılığıyla Ankara 12. İdare Mahkemesine dava açtı.

Mahkeme, yargılama sonucunda İ.B'nin davasını kabul etti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Anayasa Mahkemesinin, emeklilik ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına ilişkin hükmü Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği hatırlatıldı.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararında, "İtiraz konusu ibareye 30 yıl ve daha az çalışanlar ile fazla çalışanlar arasında anlaşılabilir ya da makul, adil ve haklı bir nedene dayanmayan bir ayrım öngörülmüştür. Bu durum, Anayasanın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesini ihlal etmektedir" denildiğine yer verildı. 

Anayasa'nın 153. maddesinde de "iptal kararlarının geriye yürümeyeceği"nin düzenlendiğine dikkat çekilen kararda, SGK'nın da İ.B'nin talebini bunu gerekçe göstererek, reddettiği hatırlatıldı. Ancak bu hükmün burada uygulanmasının mümkün olmadığı kaydedilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Zira; davacı yeni bir hak kazanmamıştır. Başka bir ifade ile Anayasa Mahkemesi kararı ile yeni bir hak inşa edilmemektedir. Aksine var olan bir hak önceki mevzuat ile elinden alınmış, var olan bu hakka ancak 'iptal' kararı ile kavuşmuştur. Bu sebeple, davacı, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte geçmişte elde edemediği bu hakkını talep etme olanağı elde etmiştir. Aksi yorum, Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin, bu kez Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez kuralı karşısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı ve bunun da sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır."

Karara karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesinde itiraz hakkı bulunuyor.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Hayat Haberleri