İdris Güllüce: Said Nursi'nin gayretinin meyvelerini görüyoruz

Bediüzzaman Said Nursi, Üsküdar Üniversitesinde anıldı

Bediüzzaman Said Nursi, 58. vefat yıldönümünde Üsküdar Üniversitesi Çağın Vicdanı Kulübü’nün düzenlediği programda anıldı.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen “Bediüzzaman’ın Eğitim Metodu; İlim ve Din Birlikteliği” başlıklı panele Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı İdris Güllüce de katıldı. Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatının anlatıldığı video gösterimi ile başlayan panelde Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Ürdünlü Muaz Röbehat, Kur’an-ı Kerim tilavetini gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Bediüzzaman din ve fen bilimlerinin bir arada ele alınmasını istemiş”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka, programın açılış konuşmasında Bediüzzaman Said Nursi’yi üniversite olarak her yıl mutat şeklinde belli bir konuyu ana tema olmak suretiyle ele alarak andıklarını belirterek “Panelistlerimizin katkılarıyla daha iyi anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Eserleri incelendiğinde her konuda çeşitli görüşlere yer verildiğini, o görüşlere yer vermesinin yanı sıra mevcut problemlere öneriler getirdiğini müşahade etmekteyiz. Bu görüş ve öneriler sosyal hayatla ilgili, iktisadi hayatla ilgili, toplumun alakadar olduğu hemen hemen her alanda sosyal hayat dahil eğitim konuları dahil yer vermekte. Bugünkü bu panelimizde eğitim temasını incelemek istedik ve bu konuda özellikle din ve ilim birlikteliğini açıklamaya çalışacağız” diye konuştu.

Eserleri 190 ülkede okutuluyor

Eğitim meselesinin bir memleketin olmazsa olmaz ele alınması öncelikli olan temel maddelerinden biri olduğunu ifade eden Zelka, “Osmanlı’nın son zamanlarına baktığımızda maalesef eğitim müessesesinin yapısının biraz bozulduğunu, medreselerde sadece din ilimlerinin ele alındığını, tabii ki fen bilimlerinden uzak kalmanın sıkıntılarının ortaya çıktığını müşahade etmekteyiz. Bediüzzaman Hazretleri, buna karşılık olarak din ilimleri ile fen bilimlerinin bir arada alınması suretiyle bu hakikatin tecelli edeceğini özellikle vurgulamış ve her iki ilmin tedris edilebileceği üniversitelerin kurulması için kendi ifadeleri ile 55 yıllık hayatını buna inşa etmeye çalışmıştır” diye konuştu. Prof. Zelka, Nursi’nin eserlerinin 50’ye yakın ülkede farklı dillere çevrildiğini ve 190 ülkede okutulduğunu ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını, çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

İdris Güllüce: “Said Nursi'nin gayretinin meyvelerini görüyoruz”

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı İdris Güllüce, inancın önünün kesilmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek “Anadolu’nun bugün bir beka sorunu var. Bu ülke kaç tane Haçlı seferi gördü, daha ne kadar görecek belli değil. Burada sen olmayacaksın diyen bir Haçlı dünyası var” diye konuştu.

Güllüce Bediüzzaman’ın ileri görüşlü olduğunu da belirterek “Fransız ihtilalinden sonra dünyanın sekülerleşeceğini, Tanrı tanımaz Allah tanımaz bir akımın hızla dünyaya yayılacağını fark ettikten sonra çabasının gayretinin bugün meyvelerini görüyoruz” dedi.

Sorgulayan insan

Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Av. Mehmet Said Kılıç’ın gerçekleştirdiği panelde konuşan Prof. Dr. Faris Kaya, “Hayatı nasıl okumalıyız?” başlıklı konuşmasında teknolojideki gelişmelere karşın manevi bağların koptuğuna dikkat çekti. Aydınlanmanın etkilerinden bilimsel materyalizmin doğuşuna kadar tarihsel olaylara değinen Kaya, “sorgulayan insan”dan bahsetti. Tefekkür noktalarından örnekler veren Kaya, doğadaki olaylara da değinerek kainatın yaratılışının tesadüfi olmadığını söyledi.

Kur'an sayesinde, İslam medeniyetinde muazzam bilgi faaliyetleri başlıyor

Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç de “Günümüz Bilim Anlayışına Mana-yı Harfi Açısından Bir Bakış” başlıklı konuşmasında Batı ve İslam dünyasından bilim felsefecilerinden örnekler verdiği konuşmasında bilimdeki dogmalara değindi. Batı’daki bilimin temellerinin İslam dünyasından alındığını belirten Açıkgenç, “İslam medeniyetinde muazzam bilgi faaliyetleri başlıyor Kur'an sayesinde, Peygamber Efendimizin (asm) teşvikleri sayesinde o bilgi faaliyetleri gelişe gelişe bütün topluma yayılıyor ve muazzam bir bilgi geleneğine yol açıyor. Bu bilgi geleneğindeki bilgi birikimini müslümanlardan alıp yöntem, usül vs. Hepsi bizim tarihimizde var. Bunları geliştirerek her bir bilimi tek tek tesis ediyorlar” diye konuştu.

Erzurum Üniversitesinin kuruluşunda çok mutlu oluyor

Prof. Dr. Adem Ölmez de “Osmanlı’da Medreseler” başlıklı konuşmasında Osmanlı’dan bu yana din-bilim ilişkisinin eğitim alanında nasıl ele alındığına değindi. Ölmez, “Bediüzzaman Şark Üniversitesinin yani Erzurum Üniversitesinin kuruluşunda çok mutlu oluyor, tebrikler gönderiyor ve  dini ilimlerle dünyevi ilimlerin kaynaştığı bir eğitim kurumu ve sevdası idealiyle hayatı boyunca yaşıyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan da canlı verilen program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka’nın katılımcılara hediyelerini takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
 
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bediüzzaman Haberleri