Ahmet Bilgi’nin haberi:
RİSALEHABER-20-21 Mart 2015 tarihinde Iğdır'daki sempozyumu Iğdır Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Iğdır Hamidiye Vakfı düzenliyor.
Sempozyumda Bediüzzaman Said Nursi’nin Mesnevi eseriyle ilgili tebliğler sunulacak.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’ın yaptığı açıklama şöyle:
“Işık doğudan doğar” diye meşhur bir sözümüz var. “Doğu” denilince genelde İslâm dünyası, “Batı” denilince de daha çok Avrupa ve Amerika hatıra gelir. İslâm coğrafyasında yetişip Batı’yı da aydınlatan nice bilge insanımızın olduğu tarihî bir realitedir. İmam Gazzalî, Mevlana Celâleddin Rûmî, İbnu Rüşd, İbnu Sina gibi zâtlar, bunlardan sadece bir kaçıdır.
Son yüzyıla damgasını vuran düşünürlerimizden biri de hiç şüphesiz Bediüzzaman Said Nursîdir. Kendisi Osmanlının son dönemini idrak etti. Osmanlının en büyük ilim müesseselerinden olan Dâru’l- Hikmeti’l- İslâmiyede Genelkurmay Başkanlığının kontenjanından azâ olarak hizmet etti. Cumhuriyetin kuruluşunda aktif katkılarda bulundu. İngilizlerin, Anadoludaki İstiklâl hareketini meşru halifeye karşı bir kıyam hareketi gibi gösterir fetva çıkarttırmalarına mukabil, bu fetvanın geçersizliğini ortaya koyan karşı fetvayı neşretti.
Yeni nesillerin “doğru İslam’ı” ve “İslam’a layık doğruluğu” tanımaları için Risale-i Nur ismiyle eserler neşretti. Bu eserlerinde metot olarak “müsbet hareket” esasını ortaya koydu. Ülke dâhilinde ve hâricinde milyonlarca insanın irşadına vesile oldu. Öyle ki eserleri günümüz itibariyle başta İngilizce ve Arapça olmak üzere kırktan fazla dile tercüme edildi.
Arabî Mesnevi’nin tercümesi Bediüzzaman’ın hayatında kendi kardeşi tarafından ilk tercümesi yapılmış olmakla beraber, bu tercümede yaklaşık olarak orijinal metnin üçte birinin yer almaması böyle bir çalışmaya özel bir önem kazandırmaktadır. Ayrıca dipnotlarda yapılan açıklamalar anlamayı hayli kolaylaştırmaktadır. Sonunda dercedilen “Kelimeler – Kavramlar” bölümü de, kitabı kendi bütünlüğü içinde daha anlaşılır kılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Bediüzzaman’ın ilk Arabî eserlerinden İşarâtu’l- İ’cazı basması, kamuoyunda güzel bir kabul görmüştü. Üniversitemizin bir kültür hizmeti olarak sunduğu bu çalışmanın da güzel sonuçlar vermesini ummaktayım.
Bilindiği gibi medeniyet insanlığın ortak bir değeridir. Hemen bütün milletlerin bu ortak birikimde az veya çok hisseleri vardır. Bu birikimde İslâm coğrafyasının ve özellikle de bu coğrafyanın katkılarının hayli fazla olduğunu söylesek, herhâlde abartı yapmış olmayız. Hz. Peygamberin (a.s.m) “hikmet mü’minin yitik malı gibidir, nerede bulsa onu alır” sözü gereğince, ilim ve hikmeti ister Hindde, ister Çinde, ister Batı’da nerede bulursak almakta tereddüt etmemek gerekir.
Batı’dan Dekart, Kant, Goethe gibi değerleri dikkate alıp, kendi değerlerimizin farkına varmamak ciddi bir strateji hatasıdır ve belli bir dönem böyle bir hata en azından belli oranda yapılmıştır.
Günümüzde ise, Doğusuyla Batısıyla bütün değerlere sahip çıkılması güzel bir gelişme olarak kendini göstermektedir.
Bediüzzaman, bir rüyasında Ağrı Dağının infilak ettiğini, dağlar gibi parçaları dünyanın dört bir yanına dağıttığını söyler. Bunun yorumunda da, Kur’an nurlarının cihanın her tarafına yayılacağına dikkat çeker.
Üniversitemiz, Türkiye’nin en doğusunda ve Ağrı Dağının hemen eteklerindedir. Bu çalışmanın, ülkemiz insanının aydınlanmasında önemli bir eser olacağını düşünüyorum. Çalışmayı yapan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şadi Eren’i kutluyor, daha nice hayırlı çalışmalara imza atmasını ümit ediyorum.”
Sempozyum Karaağaç Kampüsü Konferans salonunda başlayacak.
Program şöyle:
20 Mart Cuma
Oturum (Açılış) sabah 09 - 11 arası Protokol konuşmaları
Açılış tebliğleri
1-Faris Kaya
2-İhsan Kasım Salihi
2.Oturum 14.30 – 16.30 arası
Başkan: Prof.Dr. İbrahim Özdemir
1-Prof.Dr. Veysel Güllüce – Atatürk Üniversitesi Mesnevi'de Tefsir İncelikleri
2- Yrd.Doç. Dr. Mehmet Dilek - Akdeniz Üniversitesi Mesnevi'de Bazı Hadislere Getirilen Orijinal Yorumlar
3- Prof.Dr. Mehmet Halil Çiçek – Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Şerh Geleneğinde Mesnevi Örneği
4- Öğr.Gör. İsmail Süphandağı - Muş
21 Mart Cumartesi
3.Oturum sabah 09 - 11 arası
Başkan: Prof.Dr. Mehmet Halil Çiçek
1- Prof.Dr. Mehmet Faik Yılmaz – Iğdır Üniversitesi Mesnevi'de Temsiller
2- Prof.Dr. Yunus Çengel – Adnan Menderes Üniversitesi Mesnevi Perspektifinden Kader 3- Yrd.Doç.Dr. Mehmet Göktaş – Atatürk Üniversitesi Mesnevi Zaviyesinden İnsan
4- Prof.Dr. Şadi Eren – Iğdır Üniversitesi Mesnevi'de “bakıyat-ı salihat” açılımı
4.Oturum
14.30 – 16.30 arası
Başkan: Prof.Dr. Yunus Çengel
1-Prof.Dr. İbrahim Özdemir (Emekli Öğretim Üyesi) Said Nursî ve “Şuhudî” Kavramı
2- Doç.Dr. Niyazi Beki - Üsküdar Üniversitesi Katre'de 55 Lisan
3- Doç.Dr. Necib Sudî - Yemen Taiz Üniversitesi Mesnevi Perspektifinden Küçük Canlılar 4- Öğr.Gör. Yassine İbrahim Mahamat – Uşak Üniversitesi Mesnevisi zaviyesinden Peygamber Efendimizin manevi şahsiyeti