Risale Haber-Haber Merkezi
Star Gazetesi yazarı İbrahim Kiras İhvan-ı Müsliminin Risale-i Nur hareketine benzediğini söyledi.
İhvan-ı Müslimin’in 80 yıl önce kurulduğunu, Mısır dışındaki bölge ülkelerinde de kolları bulunan büyük bir cemaat olduğunu belirten Kiras, tek ilgi alanlarının siyaset Olmadığını ifade etti. “Orta sınıftan dindar insanların toplumdaki modernleşmeye ve devlet seçkinleri eliyle yürütülen tepeden inme sekülerleştirme politikalarına reaksiyonları bu hareketi doğurdu” diyen Kiras, “Bu bakımdan Türkiye’deki Risale-i Nur hareketine benzerliğinden söz edilebilir” şeklinde yazdı.
Kiras, benzerlikleri şöyle sıraladı: “Her iki hareketin de eğitim ve neşriyat yoluyla toplumun aydınlatılmasını hedeflemesi, tasavvufu ve irfan geleneğini reddetmeyen bir Sünni çizgiyi benimsemesi aralarındaki benzerlikler.”
Bediüzzaman Said Nursi’nin de Mısır’daki İhvan hareketini uzaktan sempatiyle izlediğini, hatta Hasan El Benna’nın vefatını duyduğunda üzüldüğünün söylendiğini yazan Kiras, “Türkiye’deki İslami hareketler üzerinde derin etkileri olan Seyyid Kutub gibi İhvan-ı Müslimin hareketine mensup düşünürlerin eserlerini Türkiye’de ilk yayınlayanların da ‘Nur talebeleri’ olması tesadüf olmamalıdır. Ancak aynı şekilde İhvan hareketinin Türkiye’deki Milli Görüş hareketiyle benzerlikleri veya paralellikleri de aşikâr” dedi.
RİSALE-İ NUR’DA İHVAN-I MÜSLİMİN
Risale-i Nur külliyatında “Türkiye’deki Nur talebelerinin İhvan-ı Müslimîn cemiyeti ile alâkaları nedir, ne münasebeti var?” sorusuna verilen bir cevap yer alıyor. Cevabı Bağdat’ta çıkan ed-Difa gazetesinin yazarı İsa Abdülkadir veriyor:
Risale-i Nur hareketinin İhvan-ı Müslimin'den farkı
|
Bediüzzaman Hazretlerinin Hasan el-Benna ile ilgili hatırası:
Mısır'daki olay üzerine Said Nursi hastalanmıştı |