İİT, Kur'an'a saldırılarla ilgili AB'ye heyet gönderecek

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kur'an-ı Kerim'in yakılmasından duyulan rahatsızlığı ifade etmek için Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna heyet gönderme kararı aldı

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları ele almak amacıyla düzenlenen İİT 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yapılan yazılı açıklama, İİT'nin sayfasında yayımlandı.

Açıklamada, İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'in kutsallığına yönelik yapılan mükerrer saldırıların şiddetle kınandığı ifade edildi.

İİT'nin, ifade özgürlüğü adı altında yapılan bu tür eylemlerin tekrarlanmasının önüne geçecek önlemleri alması için AB Komisyonuna heyet gönderme kararı aldığı aktarıldı.

Açıklamada, İİT üyesi ülkeler, Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı ülkelerle ilişkilerini gözden geçirerek gerekli pozisyonu almaya çağrıldı.

Bu bağlamda, üye ülkelerden, İsveç ve Danimarka'daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi adımlar atmaları istendi.

Açıklamada ayrıca, Müslümanlara ve İslam'ın kutsal sembollerine yönelik çirkin saldırıların derinlemesine değerlendirilmesi için İİT Yürütme Kurulunun İslamofobi hakkında olağan bir toplantı düzenlemesi çağrısı yapıldı.

İİT'nin çevrim içi toplantısıyla eş zamanlı olarak Danimarka ve İsveç'te yine Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlenmişti.

İİT GENEL SEKRETERLİĞİ'NDEN İSLAMOFOBİ ÖZEL TEMSİLCİSİ ATANMASI TALEP EDİLDİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İİT 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi'ne Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılarak hitapta bulundu.

Söz konusu süreç, Dışişleri Bakanlığının Dışişleri Bakanları düzeyinde öncülük ettiği istişarelerden sonra Irak tarafından başlatılarak Zirve Dönem Başkanı Suudi Arabistan'ın da ortak girişimiyle hayata geçirildi.

İİT'nin 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi kapsamında kabul edilen kararlar arasında, sekretarya bünyesinde İslamofobi Gözlemevi'nin kapasitesinin geliştirileceği yer aldı.

Kuveyt'in bedelini de karşılamak suretiyle İsveç'te yerel dile tercüme edilmiş 100 bin Kur'an-ı Kerim nüshası dağıtma projesinin memnuniyetle karşılandığı aktarılan kararda, İİT'nin mevcut kaynakları kullanılarak Genel Sekreterlik tarafından bir İslamofobi Özel Temsilcisi'nin atanmasının talep edildiği ifade edildi.

Ayrıca toplantı sonucunda alınan kararlar kapsamında, Birleşmiş Milletlerden (BM) Müslüman karşıtlığıyla (İslamofobi) mücadele için özel raportör atanması istendiği de belirtildi.

Toplantıda, konunun takibi için başta Avrupa olmak üzere Batılı ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla temas edilmesi fikri birçok ülkenin dışişleri bakanı tarafından vurgulandı.

Ayrıca Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Avrupa Konseyi Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu gibi kuruluşlarda bu konuda var olan müktesebatı İİT üyeleriyle paylaşacağı, bu müktesebatın ilerletilmesi ve İslam karşıtı nefret suçlarının işlendiği ülkelerce uygulanmasının takibi için elinden geleni yapacağı dile getirildi.

İİT, Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan saldırıları 31 Ocak ve 2 Temmuz tarihlerinde Daimi Temsilciler seviyesinde toplanan iki Olağanüstü İcra Komitesi'nde ele almıştı.

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İslam Haberleri