Duygu Özkan'ın haberi:
Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı’nda, üniversiteyi yabancı bir ülkede okuyan 4,1 milyon ‘uluslararası öğrencinin’ Türkiye’yi tercih etmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. DEİK İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, 2015 yılına kadar 100 bin öğrenci çekerek pazardan yüzde 5 pay almayı hedeflediklerini söyledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde kurulan Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı’na Türkiye’den 100 üniversite katıldı. Çalıştayda uluslararası öğrencilerin tercih sıralamasında Türkiye’deki üniversitelerin daha üst sıralarda yer alabilmesi için yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Bir öğrencinin yılda 40 bin dolar harcadığı bilgisini veren DEİK İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Study in Turkey adı altında bir çalışma başlattık. 2023 yılında var olan yabancı öğrenci sayısını 180 bine ulaştırmayı ve aynı zamanda 7 milyar 200 milyon dolarlık ekonomik gelir sağlamayı hedefliyoruz.” dedi. Kısa vadeli planlarından da bahseden Aydın, “2015 yılına kadar 100 bin öğrenci çekerek pazardan yüzde 5 pay alabileceğiz.” şeklinde konuştu. Aydın, ayrıca Türkiye’nin dünyaya öğrenci gönderen ülkeler arasında ilk 5’te olduğunun altını çizdi. Çalıştayda konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hedeflediklerini söyleyerek, “İktisadi beklentilerle çalışmıyoruz. Amacımız, Türkiye’ye nitelikli öğrenciler kazandırmak.” ifadelerini kullandı.
Erasmus öğrenci değişimi programına paralel olarak geliştirilen ‘Mevlana Projesi’ hakkında bilgi veren Çetinsaya, “Bu program hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişimini amaçlayan bir program. Bu programı bu sene hayata geçireceğiz.” dedi. YÖK Başkanı, Mevlana Projesi ile birlikte e-vize uygulamasını da hayata geçireceklerini aktardı. YÖK ile Dışişleri Bakanlığı arasında ikili bir anlaşmanın olduğunu söyleyen Çetinsaya, “Birkaç ay içerisinde e-yazışma sistemlerini entegre ediyoruz. Bundan sonra ister uluslararası ilişkiler boyutuyla olsun ister denklik boyutları ile ilgili olsun süreleri kısaltarak, bürokrasiyi kısaltarak Dışişleri Bakanlığı ile çabuk yazışma meydana getireceğiz.” şeklinde konuştu. Çetinsaya, ayrıca tüm dünyadaki öğrenciler ile Türkiye’deki öğrencileri eşitleyecek bir sosyal medya ağı oluşturduklarının da bilgisini verdi.
Çalıştaya YÖK Başkanı Çetinsaya ve DEİK İş Konseyi Başkanı Aydın’ın yanı sıra DEİK Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Zeytinoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Suriye ve Mısırlılar, eğitimine Türk üniversitelerinde devam edecek
2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı’nda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, iç karışıklıkların sürdüğü Suriye ve Mısır’ da yaşayan öğrenciler için çalışma başlattıklarını kaydetti. Çetinsaya, “İnsani kriz ya da savaş ortamında olan Mısır ve Suriye gibi ülkelerdeki öğrencilere olağanüstü koşulları dikkate alarak Türk üniversitelerinde eğitim ve öğretimlerine devam edebilme imkanı sağlayacağız.” dedi. YÖK Başkanı, öğrencilerin gerekli olan puanları almaları halinde belgeleri ile birlikte üniversiteye yerleşebileceklerini belirtti. Çetinsaya, bu imkanın sadece mağdur durumda olan Türk öğrencileri değil Suriye ve Mısır gibi ülkelerin yanı sıra üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşlarını da kapsamasını amaçladıklarını söyledi.
Zaman