Cuma namaz vakitlerini haberimizden öğrenebilirsiniz. İl il Cuma namaz vakitlerini Diyanet'in verilerine göre sizlerle paylaşıyoruz. Üç ayların içinde bulunmamızdan dolayı Cuma günleri de heyecanla idrak ediliyor. İslam aleminde en önemli günlerden biri olan Cuma günü milyonlarca vatandaş camilere akın edecek ve namaz kılarak, dua edecekler. Sizler de Türkiye'deki tüm illerin Cuma namaz vakitlerini buradan görebilirsiniz. İşte 22 Nisan il il Cuma namaz vakitleri ve Cuma günü ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
İl il Cuma namaz vakitleri için tıkla
Cuma Namazı nasıl kılınır?
Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır.
Cuma namazı aşağıdaki şekilde kılınır:
Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.
4 rekat ilk sünnet,
2 rekat farz,
4 rekat cuma sünneti,
4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),
2 rekat vaktin son sünneti.
- Öğle vaktinde ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
- İlk sünnet kılındıktan ve imam minbere çıkıp oturduktan sonra, müezzin cami içinde ikinci ezanı okur. İkinci ezandan sonra imam ve cemaat, içinden ezan duasını okurlar. İmam hutbeyi okumaya başlayınca, cemaatın namaz kılması ve konuşması caiz değildir.
- İmam, cemaate cuma namazı farzı niyeti ile 2 rekat namaz kıldırır. Cuma namazının farzı diğer iki rekatlı farzlar gibi kılınır. Bakınız » Sabah namazı
- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. 4 rekat öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
- Farzdan sonra, "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir namazı kılınır. Öğle namazının farzı gibi aynen namaz kılınır. Sadece niyet farklıdır.
- Son olarak, öğle vaktinin sünneti niyetiyle, 2 rekat sünnet namazı kılınır.
Kur'an da Cuma ile ilgili 3 ayet
62:9 - Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığı(nız) zaman, Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.
62:10 - Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah'ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.
62:11 - Bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona gittiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten de hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır."
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
Cuma günü ya da cuma gecesi ölen müslümanı, Allah kabir fitnesinden korur. (Tirmizî)
Cuma günü ya da cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) ölen ve cuma günü kabre gömülen müslüman, kabir fitnesinden yani Münker ve Nekîr meleklerinin aşırı sorgulamasından ve kabir azabından korunur. Cuma günü ya da cuma gecesi ölen müslümanlar, bazı imtiyazlara ve mânevî avantajlara kavuştukları gibi, cuma günü ve cuma gecelerini ibâdetle geçiren ve hayırlar yapan müslümanlar da kuşkusuz daha fazla imtiyazlara ve daha fazla mânevî avantajlara (sevaplara) kavuşurlar.
Bu nedenle perşembe günü güneşin batışı (akşam ezanı) ile başlayan cuma gecelerini ve tanyerinin ağarması (imsak vakti) ile başlayan mübarek cuma günlerini değerlendirmeye özen gösterelim.
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
Onda (Cuma gününde) bir an vardır ki eğer bir müslüman namaz kılarken (ibâdet ederken) o vakte rastlar ve Allah'tan bir şey isterse onun dileğini kuşkusuz verir. (Buhârî – Müslim)
Cuma gününde bir zaman birimi vardır, ona icâbet saati (duaların kabul edildiği vakit) denir.
Hz. Âdem'in tevbesi cuma günü icâbet saatinde kabul edildiği gibi icâbet saatinde tevbe edenlerin tevbeleri, dua edenlerin duaları ve ibâdet edenlerin ibâdetleri kabul edilir.
Hastası olanlar, gönlü daralanlar, işi bozulanlar, borcu olanlar, eşinden şikâyeti olanlar ve evinde huzuru olmayanlar, cuma günü icâbet saatinde dua edip salâvât getirsinler ve Allah'a yalvarsınlar.
Peki, icâbet saati ne zaman?
İcâbet saatinin cuma gününün hangi vaktinde olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hadis-i şerîfinde şöyle buyuruyor:
O (icâbet saati) imamın minbere oturduğu andan, namazın kılındığı vakte kadardır (Müslim)
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
Kuşkusuz en faziletli gününüz, cuma günüdür. Bu nedenle o gün bana çok salâtü selâm getiriniz. Çünkü sizin salâtü selâmınız bana ulaştırılır. (Ebû Dâvûd – İbni Mâce – Nesâî)
Cuma günleri müslümanların haftalık bayramı ve resmi tatil günüdür. Bazı ülkelerde bu kural uygulanmasa da hüküm değişmeyeceğinden, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan müslümanlar cuma günlerini bayram olarak algılamalı, hediyeleşmeli ve birbirlerini tebrik etmelidirler.
Dinin emirleri, külfet, eziyet değildir!..
“Allah, kullarına bir şey emretmemeli, herkesi kendi başına bırakıp, istedikleri gibi yiyip içmeli, gezip eğlenmeli. Merhamet ve iyilik böyle olur" gibi lâflar ahmakçadır!. Peygamberlerin bildirdikleri emir ve yasaklar, insanlar için hep rahmettir, iyiliktir. Bu emirler ve teklîfler, din düşmanlarının sandıkları ve söyledikleri gibi, külfet, eziyet ve işkence olmadığı gibi, akla da aykırı değildir. Bu din düşmanlarının sık sık söyledikleri;
“Kullarına zor ve yorucu şeyler emredip de bunları yaparsanız Cennete girersiniz demek insâf mıdır, merhamet midir? Bir şey emretmemeli, herkesi kendi başına bırakıp, istedikleri gibi yiyip içmeli, gezip eğlenmeli, yatıp kalkmalı idi. Merhamet ve iyilik böyle olur" gibi lâfları, ne kadar ahmakçadır!..
Yeni Şafak