Şen, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında zehirlenmelerin en çok çocuklarda görüldüğünü, bu durumun önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.
Özellikle yaz mevsiminin başlamasıyla ailelerin ve çocukların farklı zehirlenme türleriyle karşı karşıya kaldığına değinen Şen, açıkta satılan veya uygun şartlarda muhafaza edilmeyen gıdaların tüketilmesiyle besin zehirlenmelerinin ortaya çıktığını ifade etti.
Doç. Dr. Şen, yazın, aniden gelişen bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle hastaneye başvuruların arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu aylarda havaların ısınmasıyla ev ve iş yerlerinde boya, badana, bağ ve bahçe işleri artıyor. Dikkatimiz dağıldığı için kullanılan kimyasal ve temizlik ürünleri güvenlik önlemleri alınmadan ortalıkta bırakılılıyor. Etrafta dolaşan küçük yaştaki çocuklar bu ürünleri ağız, deri ya da solunum yollarıyla alarak zehirlenmektedir. Bu tür zehirlenmeler başta yemek borusu olmak üzere sindirim ve solunum sisteminde çok ciddi kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Evdeki, başta ilaçlar olmak üzere birçok madde zehirlenmelere yol açabilir.Kimyasal maddeler en çok banyo, mutfak ve bahçede bulunmaktadır. Bu gibi yerlerde çocukları tek başına bırakmamak gerekir. Çünkü çocuklar, bu maddeleri yanlışlıkla içebilir, soluyabilir veya yiyebilir. İlaçlar, evdeki ve bahçedeki çeşitli kimyasal maddeler çocukların erişemeyecekleri yerlerde, dolap içlerinde muhafaza edilmelidir.
Çocuklar, ilaç içirilirken 'bu şeker, tatlı' denilerek kesinlikle kandırılmamalıdır. Çocuğa içtiğinin ilaç olduğunu, kendi başına asla almaması gerektiğini, ne kadar sürede ve ne amaçla içeceği anlatılmalıdır. Anne-babalar, küçük önlemlerle birçok zehirlenme olayının önüne geçebilir."
AA