Türkiye’de din öğretimiyle ilgili sorunların kaynağı bazı uzmanlara göre ilahiyat fakültelerinin geleneksel yaklaşımla modern eğitim arasında sıkışıp kalması. Bazı uzmanlar ise müfredatta Kuran’ın merkeze alınmamasını ve mezhep odaklı yaklaşımı asıl sorun olarak görüyor.
Din öğretiminin nasıl yapılması gerektiği ve bu alandaki sorunlar, sık sık Türkiye’nin gündemine geliyor. Sorun her tartışıldığında ilahiyat fakültelerinin geleneksel yaklaşımla modern eğitim arasında sıkışıp kaldığını savunan da var, Kur’an’ın merkeze alınmadığından şikayet eden de... İlahiyatlardaki müfredatın, modernizmin din algısı ve anlatımı üzerindeki etkilerine karşı alternatif üretemediğini, bunda da felsefe ve modern bilimler eğitiminin yeterli olmamasının etkili olduğunu dile getiren de...
‘MAALESEF DİL ÖĞRETİLMİYOR’
Uzmanlara göre eğitimdeki en kritik eksiklerden biri Arapça bilgisi. Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Mustafa Sait Yazıcıoğlu, “Bizde eskiden medrese geleneği vardı. Bu eğitimden geçenlerin Arapça bilgisi ve dine hakimiyeti bir hayli derindi. Din eğitimi kaynaklara inebilecek bir dil bilgisine ihtiyaç duyar. İlahiyat fakültelerinde dil öğretilemiyor” dedi.
‘KURAN EĞİTİMİ ISKALANIYOR’
Osmanlı’daki Medrese eğitimini bu noktada örnek gösteren Yazıcıoğlu şunları söyledi: Medrese eğitimini alanlar dinin özünü ve ruhunu daha iyi kavrayabiliyorlardı. Metinleri okuyabiliyorlardı ancak felsefi düşünce, sosyolojik ve psikolojik süreçlerin yorumlanmasında eksikleri vardı. Bunlar modern eğitimde var. İki eğitim sisteminin sentezlenmesi soruna bir çözüm olabilir.
İlahiyat eğitiminin modernizmin olumsuz etkilerine karşı kendini yenileyememesi de uzmanların dikkat çektiği noktalardan. Bu eksikliğin temelinde ilahiyatlardaki özgürlük anlayışının yeterince gelişmemesi mi yatıyor? Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Bayraktar Bayraklı bu soruya çarpıcı tespitlerle cevap veriyor:
İstenen şekilde ilim adamı yetiştirmek için özgürlük lazım. Bu da ilahiyat fakültelerinde yok. İslam’ın merkezinde bulunması gereken Kur’an eğitimi ıskalanıyor. Müfredattaki bilgilerle evrensel manada din adamı yetiştirip İslam’ı dünyaya tebliğ edecek durumda değiliz. Çünkü müfredat Kur’an merkezli değil. Kurslardaki gibi Kur’an okutuluyor. Bu da bir şey ifade etmiyor.”
Karar - Ürün Direr