İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Prof. Dr. İlber Ortaylı, Batı'dakilerin aksine, Türklerin bir araya gelerek kitap okuduklarını söyledi.
Kütüphane Haftası kapsamında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın (YKKSY) Beyoğlu'daki binasında düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Ortaylı, geçmişten günümüze kütüphane, kütüphanecilik, kitap ve okuma kültürüne ilişkin bilgi verdi.
Ortaylı, geçmişte Batı'dakilerin aksine, Türklerin bir araya gelerek kitap okuduklarına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
JÖNTÜRKLER, KOMÜNİSTLER...
"Bizimkiler birlikte okur. Jöntürk ananesinde bile yeri vardır. Gizli gizli bir araya gelir kitap okurlar. Komünistler yapardı bunu. Toplanıp Marx falan okurlar bir evde. Kitap yok ortada. Biri Fransızca bir şey bulmuştur. Biri okur, diğerleri dinler. Tercüme edilir. Bu tip bir anane tabii kolay değil. Bu Batı'da olmuyor. Batılılar çok bireysel. Herkes evinde oturup okuyor ve toplanmayı, birbirlerine gitmeyi sevmiyorlar. Çok güzel kitap kurtları var Batı'da. 15 günde bir toplanırlar. Önce kitabı okurlar. Toplandıklarında da o kitabı tartışırlar. Onun dışında kitap evde okunur. Kendi başına okunur. Milletin önünde, pazar ayini gibi, 50 kişi bir araya gelip kitap okumazlar. Dolayısıyla kütüphaneler, evinde kütüphanesi olmayanların bir ihtiyacını karşılıyor."
BİRLİKTE RİSALE-İ NUR OKUMALARI
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yazdığı 6 bin sayfalık Risale-i Nur Külliyatı, Kur'an'ın önemli yorumlarından biri. İman hakikatlerini bu asrın insanlarının anlayışına uygun olarak anlatan Risaleler, bireysel olarak okunduğu gibi birlikte de okunuyor.
Nur talebeleri bir araya gelerek Risale-i Nur'daki iman hakikatlerini birlikte müzakere ederek okur. Said Nursi'nin başlattığı "birlikte okuma, müzakere etme" uygulaması Türkiye ve dünyanın bir çok noktasında her gün devam etmektedir. Bu okumalara yaşı, mesleği, eğitimi ne olursa olsun herkes katılabilmekte ve risalelerde yer alan iman hakikatlerine dair düşüncelerini ifade edebilmektedir.
İlber Ortaylı'nın "bir araya gelerek kitap okuyanlar"ı saydığı açıklamasında eksik olan Risale-i Nur okumalarını da biz hatırlatıyoruz.