İlgi ve yeteneklere göre alanlar seçilmeli

Üniversite hayali kuran gençlerin son adımı olan tercih süreci devam ediyor.

Yaklaşık 3 milyon öğrencinin katıldığı Yüksek Öğretim Sınavı’nın sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih süreci 20 Ağustos’a kadar devam edecek. Araştırma ve karar verme aşamalarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, ESAM İstanbul Başkanvekili Prof. Dr. Necip Şimşek, yaptığı açıklamada, “Kendilerine uygun olan alanın seçiminde de ailelerinin tespitlerini de göz ardı etmeden, ilgi ve yetenekleri çerçevesinde hayat boyu uğraşabilecekleri, zevkle çalışacakları alanları seçmeliler” dedi.

Yaklaşık 3 milyon gencin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 28 Temmuz’da açıklandı. Merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca gencin geleceğini, hedeflerini ilgilendiren tercih dönemine geçildi. 20 Ağustos’a kadar devam eden tercih sürecinde TYT’de 150 puan ve üzeri alan öğrenciler 2 yıllık programlar için, AYT’de 180 puan ve üzeri alan öğrenciler de 4 yıllık programlar için tercihte bulunacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, ESAM İstanbul Başkanvekili Prof. Dr. Necip Şimşek, öğrencilerin tercih döneminde nelere dikkat etmesi gerektiğini gazetemize anlattı.

“BAŞARI SIRALAMASINI DİKKATE ALARAK TERCİH YAPIN”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, ESAM İstanbul Başkanvekili Prof. Dr. Necip Şimşek, “28 Temmuz’da açıklanan merkezi sınav sonuçlarının ardından, ülkemizin pırıl pırıl gençleri olan üniversite adaylarımız hayatlarını geçirecekleri meslekleri seçmek için bu tercihlerini 20 Ağustos’a kadar ÖSYM’nin Aday İşlemleri web sayfası üzerinden online olarak yapabilirler. 2021 yılı sınavı ve sonuçları dikkate alındığında, adayların mevcut durumu iyi değerlendirebilmeleri ve tercihlerinde isabet etmeleri için aldıkları puandan ziyade yüzdelik başarı sıralamasını özellikle dikkate alarak tercihlerini yapmaları gerekiyor. Çünkü sıralamayı oluşturan puanlar bu sınavda bir önceki sınava göre başarı sıralamasına daha az oranla karşılık geliyor” dedi.

“SAYISALDAN TERCİH YAPACAKLAR, ALANLARINA KARAR VERMELİ”

Şimşek, “Ülkemizde ömürleri boyunca tek bir mesleği olan kişilerin ortalamasının diğerlerinden çok olduğu gerçeği göz önüne alındığında, özellikle sayısal alandan tercih yapacak öğrencilerin öncelikle hangi alana yöneleceklerine karar vermeleri gereklidir. Kendilerine uygun olan alanın seçiminde de ailelerinin tespitlerini de göz ardı etmeden, ilgi ve yetenekleri çerçevesinde hayat boyu uğraşabilecekleri, zevkle çalışacakları alanları seçmelidirler. Alan seçiminden sonra uygun üniversite seçimi de yükseköğrenim sürecinin sağlıklı sürdürülebilmesi için çok önemli. Tercih edeceği üniversitenin şehir dışında olup olmaması, devlet veya vakıf üniversitesi olması, programın Türkçe veya İngilizce olması gibi alternatiflerin sağlıklı kararlarla değerlendirilmesi gereklidir. Çünkü her tercihin farklı getirdikleri ve götürdüklerinin olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Örneğin; tercihlerini doğru yapmazlarsa; sırf şehir dışında olacak diye istemedikleri bir bölümü hem de ailelerinden uzakta okumak zorunda kalabilirler” ifadesini kullandı.

“TERCİHLER ÜLKEMİZ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’de 207 üniversite bulunduğunu belirten Şimşek, “Ülkemizde şu anda 207 üniversite mevcut olup, her bir üniversitemizin içinde bulunduğu şehrin getirdikleriyle beraber kendine has farklı özellikte kültürel ve bilimsel yapısıyla beraber, ulaşım, çevre çeşitliliği gibi imkânları bulunmaktadır. Bu imkânları araştırmak da yine üniversite sürecinin sıhhatli geçmesine yardımcı olacaktır. Adaylar, oluşturdukları tercih listelerini mutlaka en az iki tercih danışmanının da görüşünü alarak tamamlamalıdırlar. Üniversite tercihi yapacak adayların üretim, savunma, haberleşme alanlarında bilim ve teknolojiye yönelmiş olan ülkemizde, özellikle çağın yeterlikleriyle donanıp, milletimize faydalı mesleklerde yer almaları kendileri için de ülkemiz için de çok önemlidir” dedi.

Milli Gazete

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri