İmamın 10 parmağında 10 marifet

Van'ın bir köyünde imamlık yapan Cercis Erdoğan, cübbesini çıkardıktan sonra hayatın birçok alanında köylünün adeta gözü kulağı oluyor. Köyün bir çok sorununa tek başına çözüm olmaya çalışıyor.

Van'ın bir köyünde imamlık yapan Cercis Erdoğan, cübbesini çıkardıktan sonra hayatın birçok alanında köylünün adeta gözü kulağı oluyor. Erdoğan, hasta ve yoksulların yardımına koşup köylülerin birçok sorununa çözüm üreterek yöre sakinlerinin sevgisini kazanıyor.

Van'ın Gürpınar ilçesi Kuşdağı köyündeki camide görevli 4 kız çocuğu babası Cercis Erdoğan (35) farklı bir imam portresi çiziyor. Camiye cipiyle gelen imam Erdoğan, vakit namazlarını kıldırdıktan sonra camiden ayrılmıyor.

Vaktini camide ve hemen arkasındaki İmam Evi'nde geçiren Erdoğan, gün boyu köy halkı için çalışıyor. Cübbesini çıkardıktan sonra, kendisinin de yapımında amele olarak çalıştığı Kuran Kursu'nda çocuklara ve yaşlılara dini konular hakkında bilgi veriyor.

Dini konularla ilgili çalışmalarını tamamladıktan sonra köydeki sosyal yaşama el atan imam Erdoğan, yörenin sorunlarıyla ilgileniyor, vatandaşla birlikte kaymakamlığa giderek Kuşdağı'nın sorunlarını çözmeye çalışıyor.

Caminin arkasındaki çöplük alana, köyden topladığı ve kendisinin de eklediği parayla yaptırdığı İmam Evi'nde,  köye ve camiye, şehir dışından gelen misafirleri ağırlıyor. Köyde kendi evi de bulunan Erdoğan'ın yaptığı İmam Evi, misafirhane olarak da hizmet veriyor.

Erdoğan, İmam Evi'nin bahçesinde yine kendi yaptığı spor aletleriyle yazın köyün gençleriyle birlikte spor yapıyor.

İmam Erdoğan, caminin bitişiğine yaptırdığı küçük odada ise, hastaların iğnelerini yapıyor. Gelemeyecek kadar hasta olanların ise evlerine gidiyor. Erdoğan, köylünün bu gibi ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla Van'da bir hastanede sağlık konusunda gözlemler yapıp, iğne vurmayı öğrenmiş.

TULUMUNU GİYEREK AĞAÇ KESİYOR

Herhangi bir vakit namazının ardından işçi tulumunu giyen imam Erdoğan, camiye aldığı testereyle, caminin ve köylülerin yakacak odunlarını kesiyor. Köylüler, caminin bahçesine getirdikleri kışlık odunlarını, para vermeden imam Erdoğan'a kestiriyor.

Erdoğan, camiye demirbaş olarak aldığı kaynak ve dikiş makinesiyle de köylüye hizmet ediyor. Köylülerin kırılan çiftçilik malzemelerini tamir eden, kaynak makinesini bir usta gibi kullanan Erdoğan, böylelikle köylülerin şehre giderek zaman ve para kaybetmelerini önlüyor.

Cercis Erdoğan ayrıca, İmam Evi'ne getirdiği dikiş makinesiyle kendine ve yaşlı köylülere gömlek dikiyor, yırtılan kıyafetleri tamir ediyor.

Su kuyusu bulunmayan köye su getirilmesine de ön ayak olan imam, köyü ana yola bağlayan 3 kilometrelik tali yolu da kendi imkanlarıyla asfaltlamayı başarmış. Erdoğan, bir yakınından kamyon temin ederek, özel bir işletmeden ücretsiz asfalt malzemesi alıp, 3 kilometrelik toprak yolu asfaltla kaplatmış.

Bunca yoğunluğunun arasında Anadolu Üniversitesi İlahiyat programını tamamlayan Erdoğan, Halk Eğitim Merkezindeki İngilizce ve bilgisayar kurslarını da başarıyla bitirerek diplomalarını almayı başarmış.

''İMAM, SADECE NAMAZ KILDIRAN KİŞİ DEĞİLDİR''

Çalışmalarını anlatan Erdoğan, imamların sadece namaz kıldıran ve namaz vaktinden sonra cemaatten kopan kişiler olmadığını söyledi. Bu anlayışla hareket ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Köye atandığımda ne imam evi ne Kur'an kursu vardı. Hemen onları yaptırdım. Sonra su ve yol için çalışmalara katıldım. Köylülerle birlikte omuz omuza vererek tüm sorunlarını giderdik. Birbirimizi çok sevdik. Köylülerin bazen imamı oldum, bazen işçisi, bazen sağlık memuru. Günümü cemaatime hizmet için ayırdım. Öyle olunca da başarı geldi. Hepimiz birbirimizi çok seviyoruz. İmamlığı çok seviyorum. Zaten imam böyle olmalı, güzel giyinmeli, çalışkan olmalı, he şeyin en iyisini yaşamalı.''

Erdoğan çalışmaları sırasında en büyük gücünü ise İl Müftülüğü ve Gürpınar Kaymakamlığından aldığını belirterek, idarecilerinin desteği sayesinde kendi kafasındaki imamlığı hayata geçirdiğini kaydetti.

Ailesinin maddi durumunun iyi olduğunu belirten Erdoğan, hizmetleri sırasında zaman zaman kendi imkanlarını da kullandığını ifade etti.

Cercis Erdoğan, eşi Remziye, çocukları Rabia (10), Rahika (5), Meryem (3) ve Mahinur (1) ile köyde çok mutlu bir yaşam sürdüklerini sözlerine ekledi.

Camiye iğne vurdurmak için gelen köy sakini Murat Koç ise, ''O bizim her şeyimiz'' dediği Erdoğan'ı çok sevdiğini belirterek, bronşit olduğunu, iğnelerini imama vurdurduğunu söyledi.
Haber 7
 

Toplum Haberleri