Özel günlerin yanı sıra düğün ve sünnet gibi organizasyonlarda da sahne alan koro, albüm çıkarmayı da düşünüyor
Güngören ilçesi sınırları içerisinde bulunan camilerin imamlarının bir araya gelerek oluşturduğu 'Güngören Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu' Yavuz Selim Camii imamı Kahraman Taşçı şefliğinde büyük bir hevesle çalışıyor. Koro, belediyenin sosyal etkinlikleriyle Kutlu Doğum Haftası, Camiler ve Din Görevlileri Haftası gibi özel günlerin yanı sıra düğün
ve sünnet gibi organizasyonlarda da sahne alıyor. Gerekli izinler alınırsa albüm çıkarmayı da düşünen imamlar korosu dinleyicilerinden de tam not alıyor. 'Güngören Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu', Mevlevihane Camii imamı Serkan Demirtaş, Sancaktepe Camii imamı Doğan Eldek, Bilal-i Habeşi Camii imamı Lokman Çakır, Hüseyin Kocacık Yavuz Selim Camii imamı Ali Temiz, Tozkoparan Camii imamı Tahsin Demir, Nur Ahmet Camii imamı Abdurahman Buzrul'dan oluşuyor. Güngören Müftülüğü'nün girişimiyle oluşturulan 'İmamlar Korosu'na Güngören Belediyesi de teknik destek veriyor.
'MALZEME HAZIRDI BİZ HELVA YAPTIK'
Koronun şefliğini yapan Güngören Hüseyin Kocacık Yavuz Selim Camii imam hatibi Kahraman Taşçı aynı zamanda, Diyanet İşleri Başkanlığı Mutasavvıf Musikisi Korosu elemanı. 2010 yılından beri Güngören ilçesinde görev yaptığını söyleyen Taşçı, "Baktık ki Güngören ilçesinde görev yapan imam arkadaşlarımızın sesi güzel, kıraatı güzel. Yani Anadolu'da kullanılan tabirle 'Un var, yağ var, şeker var. Bir helva yapması kalmış.' Biz de helvayı arkadaşlarımızla birlikte yaptık" diyor.
Bu işi canı gönülden yaptıklarını ve yaptıkları işten çok mutlu olduklarını ifade eden Taşçı, koronun yola çıkış hikayesini de şöyle anlatıyor: "Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Güngören Müftümüz Osman Aydın mini bir konser icra edelim istedi. O gün hemen arkadaşlarımızla bu işi yapabilir miyiz diye toplandık. Arkadaşlarımızın da bu konu da çok istekli olduklarını görünce hemen çalışmalarımıza başladık. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda öğrendiğimiz repertuarı ve bilgileri onlarla paylaştık. Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda da bir konserle Güngören halkıyla buluştuk. Halk bu çalışmamızı öylesine takdir etti ki, aldığımız bu destekle çalışmalarımız sürdürdük. Muharrem ayı ve aşure gününde ikinci konserimizi icra ettik. Üçüncü konserimiz de Hacdan dönen hacılarımıza verdik. Sonrasında baktık ki hakikaten aldığımız tepkiler çok güzel. Belediye Başkanımız da bize her türlü desteği veriyor. Biz de bu işi daha profesyonelce yapmaya karar verdik."
ARTIK EZANLARI DA DAHA GÜZEL OKUYORLAR
Taşçı imamların meslekleri icabı zaten musikiyle iç içe olduğuna dikkat çekerek, "Biz mesleğimiz itibarıyla aslında zaten musiki yapıyoruz. Her arkadaşımız mihraba geçtiği zaman, Kur'an ya da bir Fatiha Suresi okuduğu zaman mutlaka bir makamda okuyor. Fakat hangi makamda okuduğumuzu bilmiyorduk. Bu sayede rotamızı belirledik" diye konuşuyor.
Kahraman Taşçı yaptıkları çalışmalar neticesinde korodaki imamların artık ezanları da daha güzel okuduklarına dikkat çekerek, "Camilerimizde beş vakit ezan okunuyor. Bu beş vakit ezan, beş ayrı makamda icra edildiği zaman güzel. Sabah ezanının saba makamında, öğle ezanının uşak makamında, ikindi ezanının rast makamında, akşam ezanının segah makamında, yatsı ezanının da hicaz makamında okunması güzeldir. O zaman cemaat de zevkle dinler. Ezan aslında bir davettir. Ezan okunduğu zaman kulağa hoş geliyorsa, insanımız hemen kalkar, o namazı başka bir huşu içerisinde kılar. Bu camideki cemaat sayısını bile etkiler. Peygamberimiz de sesi güzel olduğu için ezanı Bilal Habeşi'ye okuturdu. Arkadaşlarımızın hepsi güzel okuyorlar. Biz onlara bu makamları öğrettik. Bundan sonra bu işe biraz daha ciddiyetle sarılacağız" şeklinde konuşuyor.
SAZ EKİBİ GÜNGÖREN BELEDİYESİ'NDEN
Provalar için haftada bir kez bir araya ggeldiklerini anlatan Taşçı, "Konserimiz varsa provalar sıklaşıyor tabii. Bunu isteyerek ve severek yapıyoruz. Hiç zor olmuyor. Provalar için bazen belediyemizin tahsis ettiği salonlarda, bazen arkadaşlarımızın görevli olduğu camilerin sosyal tesislerinde, kütüphanelerinde, çay ocaklarında bir araya geliyoruz. Böyle olduğunda cemaat de merak ediyor. Provaları dinliyor" diyor. Aralarında enstrüman çalan olmadığı içi provaları enstrümansız yaptıklarını söyleyen Taşçı, "Biz ilahilerimizi, musikimizi sözlü olarak kendi aramızda çalışıp, sonra da belediyemizin bize temin ettiği saz ekibiyle beraber provalarımızı yapıp, ondan sonra konserimize çıkıyoruz" diye konuşuyor. Böyle bir çalışmanın ilçe bazında sadece Güngören'de olduğuna dikkat çeken Taşçı, "İnşallah diğer ilçelere de ilham olur ve onlar da yapar" diyor.
'ALBÜM ÇIKARABİLİRİZ'
Taşçı, resmi görevli olmaları dolayısıyla albüm çıkarmalarının önünde bir takım engeller olduğunu hatırlatarak, "Bu engeller kalkarsa ve gerekli izinler alabilirsek neden olmasın" şeklinde konuşuyor. Birçok televizyon programından da teklif aldıklarını belirten Taşçı, "Önümüzdeki günlerde olacak inşallah" diyerek televizyon programlarının müjdesini de veriyor. Kahraman Taşçı yaptıkları müziğin tasavvuf müziği olduğunu belirterek, "Ancak Çanakkale türküsü gibi kahramanlık türkülerimizi ya da marşlarımızı da icra ediyoruz" diyor. Yolun henüz çok başında olduklarının altını çizen Taşçı, "Ama önümüzdeki günlerde inşallah güzel şeyler yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz şu bildiğimiz şeyleri arkadaşlarımızla paylaşmak, bilmediklerimizi de öğrenmek" diye konuşuyor.
CEMAAT DE MEMNUN
Sancaktepe Camii imamı Doğan Eldek, tıpkı diğer meslektaşları gibi koroda görev almaktan çok mutlu. Cemaatin de çalışmalarını severek ve beğenerek takip ettiğini söyleyen Eldek, "Hocamızın bize öğrettiği makamları mihrapta uygulamaya çalışıyoruz. Cemaatimiz de bundan memnun oluyor" sözleriyel anlatıyor duygularını.
Mevlevihane Camii imamı Serkan Demirtaş koronun biraz daha deneyimli bir elemanı. O, 4 yıldan bu yana İstanbul Müftülüğü Türk Tasavvuf Musikisi asli elemanı. Şimdi aynı zamanda 'Güngören Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu' nda çalışıyor ve bundan büyük keyif alıyor.
Yeni Şafak