İngilizce Yeterlilik Endeksi 2020'ye göre Türkiye'nın sırası

EF'nin 2020 İngilizce Yeterlilik Endeksi (English Proficiency Index) 100 ülkeyi kapsıyor

Dünya üzerinde İngilizce eğitimi veren ve bu dilin yeterliliğini ölçen English First (EF) adlı örgütün son raporuna göre ana dili İngilizce olmayan ülkeler arasında bu dili en iyi konuşan ülke Hollanda oldu.

EF'nin 2020 İngilizce Yeterlilik Endeksi (English Proficiency Index) 100 ülkeyi kapsıyor. Türkiye, 100 ülkenin bulunduğu genel listeye 69.sırada girdi ve 'düşük seviye' kategorisinde yer aldı.

Listede İngilizceyi en iyi konuşan ilk 5 ülke sırasıyla Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ve Kuzey Avrupa ülkeleri olurken, bu ülkeleri Avusturya, Portekiz, Almanya, Belçika ve Singapur takip etti.

Özellikle Hollanda aldığı 652 puanla diğer ülkelere büyük fark attı. Danimarka ise geçen sene dördüncü olduğu listede 632 puan alarak Finlandiya ve Norveç'i geçti ve ikinciliğe yükseldi. Finlandiya 631, İsveç 625 ve Norveç ise aldığı 625 puanla listenin zirvesinde yer aldı.

EF'nin 100 ülkelik listesinde son 5 sırayı ise Tacikistan, Irak, Umman, Suudi Arabistan ve Kırgızistan oluşturdu.

Türkiye Avrupa'da sondan 2'inci, genel sıralamada 69'uncu

Yapılan araştırmada ülkeler İngilizce yeterlilik seviyelerine göre "çok iyi, iyi, orta, düşük ve çok düşük" olarak 5 farklı kategoride değerlendirildi. Türkiye genel listeye Venezuela ve Sri Lanka'nın ardından 69. sıradan girerken, "düşük seviye" kategorisinde yer aldı.

Listeye bölgesel açıdan bakıldığındaysa Türkiye ve Azerbaycan Avrupa'da son sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk ve Rusya takip etti.

EF'nin listesinde Finlandiya ve Macaristan gibi dilleri sondan eklemeli Ural-Altay dil grubuna ait olan ülkelerin üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Macaristan genel sıralamada 14. olurken Doğu Avrupa'da Hırvatistan'dan sonra bu dili en iyi konuşan ülke olarak göze çarptı. Malay ve Çince'nin yoğun olarak kullanıldığı Singapur ise ilk 10'a giren tek Avrupa dışı ülke oldu.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri