Londra'daki British Museum'un, Hac konusuna eğilen ilk büyük sergi olarak tanıttığı "Hac: İslamiyetin kalbine yolculuk" sergisi 15 Nisan'a dek sürecek.
Küratörler, Müslümanların yanı sıra, Kâbe'ye gitmelerine izin verilmeyen Müslüman olmayan kişilerin de, sergiyi ziyaret etmelerinin umulduğunu belirttiler.
Serginin ortak küratörlerinden Kaisra Han, "İslam dinine bağlı olmayanların Hacca gitmesine izin verilmiyor; dolayısıyla da Hac hakkında pek az şey biliniyor. Ama Müslümanların bile Haccın tarihi hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduklarını duysanız, şaşardınız." dedi ve kendisinin de, son iki yıldır birçok şey öğrendiğini söyledi.
Kaisra Han, Reuters ajansına verdiği mülakatta, "Bu sergide, Hacla ilgili giz perdesini kaldırmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla tanık olamayacağınız birşey hakkında çok şey öğrenebileceksiniz." dedi ve sergide verilen "barış" mesajının, son yıllarda şiddet ve ayaklanma kavramlarıyla eş anlamlı görülen Orta Doğu'nun imajı açısından, büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Kaisra Han,"Son beş yıla, hatta son 12 aya baktığınızda basında İslam ve Orta Doğu hakkında çok şey yazılıp çizildiğini göreceksiniz ama bunların hepsi de olumlu şeyler değil. Bence bu sergiyle, İslamiyetin pek fazla bilinmeyen bir yüzünü ortaya koyuyoruz ve bu da, yoğunlukla barışı konu alıyor." dedi.
British Museum'daki sergide, Hacca gidecek Müslümanların nasıl hazırlandıkları, bu çerçevede borçların kapatılması ve küskünlüklerin giderilmesi gerekleri anlatılıyor.
Sergide yüzyıllar boyunca Mekke'ye gidiş için izlenen bazı güzergâhlara da yer veriliyor ve dünyanın çeşitli yerlerinden hacıların anıları aktarılıyor.
British Museum'da ayrıca Suudi Arabistan'dan ödünç alınan Kâbe örtüsü sitare gibi çeşitli Hac simgeleri de yer alıyor.
British Museum'daki sergide verilen bilgilere göre, 1932 yılında 20 bin olan Hacca giderken, 2011'de Hac ziyaretine gidenler 3 milyona yaklaştı.
Sergide kişisel öykülerine yer verilen kişiler arasında, hiçbir zaman resmen İslamiyeti kabul etmemiş olsa da kendisini nicedir Müslüman olarak gören ve 1933'de Hacca gitmek için özel izin alarak, kendisini Kâbe'yi tavaf eden ilk Avrupalı kadın olarak tanıtan Evelyn Cobbold da bulunuyor.
Ayrıca, 1853'de bir Mısırlı hacı kervanına katılan, yakalanmamak için Afgan doktoru ve Sufî derviş kılığına giren ve daha sonra Hac izlenimlerini "Medine ve Mekke'ye Hac Konusunda Bir Kişisel Öykü" adı altında kitaba dönüştüren İngiliz askeri Richard Francis Burton da, sergide yer alıyor.
BBC Türkçe