İngiltere-Ruanda sığınmacı anlaşması sonrası soykırımdan kurtulanlar yersiz kaldı

İngiltere'nin Ruanda ile sığınmacıların gönderilmesi için yaptığı anlaşma sebebiyle boşaltılan Umut Pansiyon'un soykırımdan kurtulan sakinleri yerlerinden edildi.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de soykırımdan kurtulanların sığınması için kurulan Umut Pansiyon (Hope Hostel) sakinlerinin, İngiltere ile imzalanan sığınmacı anlaşmasından iki gün sonra sekiz yıldır yaşadıkları pansiyonu terk etmeleri istendi.

İngiltere ile Ruanda arasında yapılan 120 milyon sterlinlik anlaşma gereğince İngiltere'ye küçük teknelerle yasa dışı şekilde varan sığınmacıların, haklarındaki karar süreci tamamlanana kadar Ruanda'ya gönderilmesi öngörülüyor.

Bu sürede sığınmacıların doğu Afrika ülkesinde konaklayacağı yer Umut Pansiyon olarak seçilmişti. Ancak yasal bazı engeller nedeniyle anlaşmanın yapıldığı nisan ayından bu yana bir kişi bile henüz Ruanda'ya gönderilemedi. İçişleri Bakanlığı Ruanda'ya sığınmacıları göndermek amacıyla yeni uçuşlar planlıyor.İngiltere-Ruanda sığınmacı anlaşması sonrası soykırımdan kurtulanlar yersiz kaldı

"Endişeliyiz ve acı çekiyoruz"

The Guardian gazetesinin haberine göre pansiyonun eski sakinlerinin hepsi ülkede 1994 yılında yaşanan soykırımdan kurtulanlar. Sakinlerin bazıları aile fertlerini soykırımda kaybeden öğrenciler ve gidecek başka yerleri yok.

Sekiz yıldır pansiyonda kalan bir kişi "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Halk önünde hükümet bize yardım edeceklerini söylüyor ama hiç ek bir yardım gelmedi. Endişeliyiz ve acı çekiyoruz. Biz sokaktayken pansiyonun boş kaldığını görmek içimi acıtıyor" diye konuştu.

Hükümetin pansiyonu terk etmesini istedikten sonra yalnızca bir ay para verdiğini, sonrasında ise üç aydır hiç para vermediğini belirten bu kişi fazla çalışamadığını ve arkadaşlarının evinde uyuduğunu ifade etti.

Gazeteye konuşan bir diğer sakinse, pansiyondan ayrıldıktan sonra kira ve yemek için parası kalmadığından eğitimini bıraktığını söyledi. Gazeteye durumlarını anlatanların ismini vermekten kaçındığının altı çizildi.

Başkentin Kagugu semtinde yer alan Umut Pansiyon 1994 yılında çoğunluğu Tutsi'lere mensup yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan soykırımdan kurtulanların konaklaması için Ruandalı bağışçılar tarafından kurulmuştu. Daha önce Soykırımın Öğrenci Kurtulanları Birliği olarak adlandırılan pansiyonda İngiltere ile anlaşma imzalandığı sırada 40 kişi kalıyordu.

Gazeteye göre İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'in nisan ayındaki imza töreni sırasında pansiyonu gezdiği ve sakinlerin "ziyareti sekteye uğramalarını engellemek için" o tarihte günübirlik bir geziye çıkarıldığını aktardı.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri