İnsan beynine benzeyen bilgisayar

Geleneksel çiplerle beyni taklit etmenin milyonlarca megavat enerji gerektiği belirtiliyordu.

Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimcisi olan Kwabena Boahen'a göre, insan beyni kadar akıllı bir işlemciye sahip robotun çalışabilmesi için en az 10 megavat enerji gerekiyor. Bu miktardaki enerji küçük bir hidroelektrik fabrikası tarafından üretilebilir. Ancak bir grup bilimadamı, yeni nöral süper bilgisayar üzerinde harekete geçti. İnsan beyninin düşük enerjisine benzemeye çalışan sistem için sadece loş bir ampulü çalıştırmaya yetecek kadar yani 20 watt enerji gerekiyor.

Discover Magazine dergisinde yer alan haberde, bilgisayarlara olan geleneksel yaklaşımda Neurogrid bilgisayarın nasıl öne geçtiğinin hikayesi anlatılıyor. Beyin bu karmaşık sistemle nöronların yığınına dayanarak çalışıyor. Bu bilgisayar, transistörler yerine aynı nöron voltajını elde etmek için kondansatör kullanıyor.

Şimdiye kadar, Boahen yeni süperbilgisayarı üzerinde bir milyon nöronu sıkıştırmayı başardı. Önceki nöral makinedelerde sadece 45 bin silikon nöron sıkıştırılabiliyordu. Yeni nesil Neurogrid'in 2011 yılına kadar 64 milyon nöronu ev sahipliği yapması bekleniyor.

Bu süper bilgisayarın yeni tipi mevcut makinelerin kesin hesaplamalarının yerini almayacak. Ancak, yeni bilgisayarların eneri tasarrufu Moore Yasası'nı desteklemeye devam etmek için gerekli ilerlemeyi sağlayacak.
ZAMAN

Edebiyat Haberleri