Bilim insanları, 1932’den beri ölçtükleri insanlığın zekâ seviyesinin (IQ) 100 yıldır ilk kez düştüğünü açıkladı. Araştırmacılar, 1932’den bu yana her neslin bir öncekinden daha akıllı olduğuna dair kanıt bulmak için yola çıktılar ancak tam tersini buldular.
“Flynn etkisi” denilen ve her 10 yılda 3 - 5 puan artan IQ gelişimi ABD’de ilk kez geriledi. Farklı ülkelerdeki araştırmalar da insanların IQ’sunun düştüğünü ortaya koydu. ABD’de Oregon ve Northwestern Üniversiteleri’nde 2006 - 2018 yılları arasındaki 400 bin IQ testi incelendi. Veriler, özellikle 18-22 yaş grubunda, daha az eğitimli kişilerde IQ’nün düştüğünü gösterdi.
SEBEP SOSYAL MEDYA, MUHAKEME KALMAMIŞ
“Intelligence” dergisinde bu ay yayınlanan araştırmada, sözel muhakeme, görsel problem çözme ve sayısal dizi testleri gibi zihinsel becerilerin tamamında düşüş gerçekleştiği tespit edildi.
Milliyet'teki haberde bilim insanları daha önce de insanların internet ve sosyal medya nedeniyle düşünme becerilerinin kötüleşebileceği uyarısında bulunmuştu.
Finlandiya’da yapılan bir araştırma, bu ülkede 1997 - 2009 yılları arasında ortalama IQ seviyesinin iki puan düştüğünü ortaya çıkarmıştı. Fransa’da ise 1999 - 2009 arasında IQ seviyesi 3.8 puan düşerken, İngiltere, Norveç, Danimarka ve Avustralya’da da benzer bulgulara ulaşılmıştı.