Droneların hayatımıza girişi
Dronelar ilk olarak I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, düşmana karşı askeri saldırı düzenlemek amacıyla gökyüzünde kullanıldı. Dizaynı ve uygulaması, ilk radyo kontrollü uçak tasarımlarından önemli ölçüde etkilenerek geliştirildi.
Amazon, 2013’te bu teknolojiye ilgi duyduğunu duyurdu ve tüketici kitlesi ile tanıştırdı. Eleştirmenler ilk etapta, tüketici dronelarının yakında ortadan kaybolacağı ve uzun ömürlü olmayan eğlenceli bir teknoloji ürünü olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Peki dronelar günümüzde ne için kullanılıyor?
İnsansız hava araçları birçok sektöre güvenlik ve verimlilik katkısı sunarak bir rönesans geçirdi. Artık tarım, inşaat, acil müdahale ve yangınla mücadele gibi birçok sektöre yardımcı olurken her şekil ve boyutta uçabiliyor.
FEDs Drones'un Kurucusu Rabih Bou Rached, euronews'e yaptığı açıklamada, droneların çiftçilerin hastalıkları tahmin etmelerine ve verim hesaplamalarına bile katkı sağladığını söylüyor:
"Her sezon uçmaya başladığımda, gerçek verileri almaya başlıyorum. Yani, biliyoruz ki, kontrol verilerimiz bu sezonun, peki ya önümüzdeki sezon ne olacak? Sonuç olarak hastalığın yayılmasını ve verimin miktarını tahmin etmeye başlayabiliriz çünkü elimizde kullanabilecek verilerimiz var.”
Teknoloji, çiftçilerin mahsullerini daha sürdürülebilir bir şekilde üretmelerini sağlıyor. Akıllı ve sürdürülebilir mobilite çözümleri sağlayıcısı Barq EV, şehirlerdeki teslimat sistemini değiştirmeyi hedefliyor.
Yakıtla çalışan teslimat motosikletlerini teslimat droneları ile değiştirerek, karbon emisyonlarını azaltmayı ve trafiği hafifletmeyi istiyor.
Barq EV'den Pazarlama Direktörü Fadi Awada, droneları şu sözlerle tanımlıyor:
"Sahip olduğumuz bu Yas1 drone gibi teknoloji, sadece bir tanesi teslimat sektörünü değiştiriyor. En önemlisi, çok fazla çevresel soruna, kirliliğe ve diğer olumsuzluklara neden olan yanmalı motorların azaltılmasında ciddi bir fark görmeye başlayacağız. Elbette her elektrikli aracın nihai hedefi, markanın daha yeşil bir dünyaya sahip olması."
Yolcu dronelarına geçiş kaçınılmaz görünüyor ve şirketler, ilk başarılı üretici olmak için kıyasıya mücadeleye devam ediyor.
Yolcular ve yayalar için bariz güvenlik endişeleri olan bu teknolojinin, göklere çıkmadan önce bir bürokrasi dağının üstesinden gelmesi gerekiyor.
Bununla birlikte, bir zamanlar 1950'lerde hayal edilen uçan arabalar çok da uzak olmayan bir gelecekte hayatın bir parçası olabilir.
euronews