Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demokrasinin geliştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artırılması için e-devlet uygulamalarını zorunlu gördüklerini, bu hedefe yönelik çalışmaları hızla sürdürdüklerini bildirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Antalya'da bugün başlayan, e-devlet konusunda deneyimlerin paylaşılması ve bu alanda ülkelere arasındaki işbirliği olanaklarının ele alındığı ''Kamu Yönetiminde e-Dönüşüm: e-Devletten e-Yönetişime'' konulu uluslararası konferansın açılış oturumuna katıldı.
Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) öncülüğünde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP), Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ile İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) katkı ve işbirliğiyle düzenlenen konferansın açılışında konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin e- devlet konusundaki faaliyetleri ve hedefleri konusunda bilgi verdi.
21'inci yüzyılın bilgi üretim ve paylaşımının öne çıktığı bir yüzyıl olduğunu belirten Bakan Binali Yıldırım, bu alandaki gelişmelerin olağanüstü hızla seyrettiğini, hükümetlerin bu sektörde koyduğu plan ve hedeflerin, çoğunlukla gelişmelerin hızına yetişemediğini anlattı. Yıldırım, bu nedenle teknolojilerin hızla gelişmesi sonucu sürekli hedef değiştirmek zorunda kalındığını belirtti ve artık bilgi iletişimin bir sektör olmaktan çıkarak yaşam biçimine dönüştüğünü vurguladı.
''Artık elinde cep telefonu olmayan bir insan, bir vatandaş düşünemez hale geldik'' diyen Bakan Yıldırım, gerek ticaret, gerek devlet, gerekse seyahat anında işlerin bir çoğunun bulunduğu noktadan cep telefonu ya da bilgisayar ile yapılabildiğini anımsattı. Bakan Yıldırım bu noktada kamu yöneticilerinin görevinin vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Artık bilgisayar okur yazarlığı günümüzde zorunlu hale geldi. Hizmetlerin sunulması elektronik ortamda olacak. Sunulacak hizmetlerin kalitesinin artırılması lazım. Çok bileşenli bir konu bilgi toplumu. Küresel anlamda ülke düzeyinde demokrasinin gelişmesi, şeffaflığın ve hesap verilebilirliği gerektiriyor. Artık bilgiyi doğrulamak için bir gün sonrasını beklemiyoruz. İnternet üzerinden anında doğruluğu kontrol edilebiliyor. İşte böyle şeffaf ve hesap verilebilirlik oranı yüksek alandan bahsediyoruz. Burada da herkese görev düşüyor ve en büyük görev kamu yöneticilerine, devlet görevlilerine düşüyor.''
-''BİLGİSAYAR OKUR YAZARLIĞI''-
Bakan Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin yaşamın her alanına girmesiyle, klasik devlet yönetimi anlayışında da değişikliklerin kendisini dayattığını belirterek, devlet yönetiminde, bilgiyi yöneten, bilgiyi vatandaşlara ulaştıran bir yönetim yapısına hızla geçildiğini anlattı. Türkiye'nin bu noktada elini erken tutarak, 2003 yılından itibaren önemli hedefleri belirleyerek uygulamaya koyduğunu ifaden eden Bakan Yıldırım, bu çalışmalar sonucu Türkiye'nin şu anda 7 milyon geniş bant internet abonesi ve 39 milyon internet kullanıcısına ulaştığını, bunun da nüfusun yüzde 55'ine denk geldiğini belirtti.
Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
''2013 hedefleriyle Türkiye nüfusunun en az 60 milyonunun bilgi toplumu, bilgi toplumunun gereği olan bilgisayar okur yazarı olmasını hedefliyoruz. Bilgiyi üretebilirsiniz, ona sahip olabilirsiniz ama bunu nakledecek kanalların, bilgi otobanlarınız da olacak. Bu da yetmez. Bu bilgiyi kullanacak eğitilmiş, bilgisayar okur yazarı olmuş insanlara ihtiyaç var. Genellikle bilgi toplumlarında klasik toplumlardan farklı bir alfabe okur yazarlığı söz konusu burada. Eskiden klasik alfabede büyükler küçükleri eğitirdi. Bilgi çağında tersine döndü. Küçükler büyükleri eğitiyor. Genç nüfus bilgi toplumu olma yönünde ülkelerin itici gücü haline geldi.''
Bakan Yıldırım Avrupa'da bilgisayar okur yazarlığının yüzde 60'lar oranında bulunduğunu, yaşlı nüfusun bu alandaki yeni yaşam tarzına ilgi duymadığını, aynı durumun Türkiye için de geçerli olduğunu anlattı.
Ulaştırma Bakan Yıldırım, bilgi toplumu hedeflerini koyarken, bölgeler arasında altyapı ve kullanım açısından uçurum olmamasını istediklerini ve aynı şekilde ülkeler arasında da bu alandaki gelişmeleri kullanırken büyük farklılıklar olmaması gerektiğini anlattı. Yıldırım, Türkiye'nin yakın bir komşusunun bilgi teknolojisinde zayıf olmasının o ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de lehine olmayacağına dikkati çekti.
Bu nedenle bu toplantının Türkiye'nin komşu devletlerle bilgi toplumu projesinde nerede olduklarını değerlendirebileceklerini, sonraki süreçlerde neler yapabileceklerini ortaya koyacağını belirten Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Bilgi çağında zaman artık yıllarla, aylarla, günlerle hatta saniyelerle bile ifade edilmiyor. Saniyeden küçük zamanlardan söz ediyoruz. Bu da bu alanın ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor. Biz bir düzenleme yapıyoruz, daha düzenleme yürürlüğe girmeden yeni bir gelişmenin, yeni bir hizmetin hayatımıza gerdiğini görüyoruz. O yüzden bilgi toplumuyla ilgili mevzuat düzenlemelerinde fiili durumun sürekli arkasında kalıyor, yetişemiyoruz.''
Bakan Binali Yıldırım Türkiye'de internet alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi ve özellikle eğitim sektöründe devletin bu alana önemli yatırımlar yaptığını ve okulların artık geniş bant internet kullanabildiklerini anımsattı.
-''KÜRESEL DÜZENLEME GEREKLİ''-
Bakan Yıldırım, internet kullanımında bilgi kirlenmesine de dikkati çekti ve hızlı gelişmeyle birlikte internetin ''güvenli kullanımı sorununun'' da önem kazandığını vurguladı. Bu alanda Türkiye'nin dünyada ilk yasal düzenlemeleri yapan ülke olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, ancak bir ülkenin koyacağı kuralların yeterli olmayacağını, internette bilgi kirliliğine karşı ulusal düzenlemeler yanında bölgesel ve küresel düzenlemelerin şart olduğunu vurguladı.
Yıldırım, ''Burada ülke düzeyindeki yapılan çalışmalar yeterli değil, küresel işbirliği bu noktada da önem kazanıyor. Bunun için kesinlikle BM öncülüğünde uluslararası kuruluşların bünyesinde bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Aksi halde hayatımızı kolaylaştıran, önümüzü açan bu internet, toplumların geleceğini karartan bir silaha dönüşebilir'' dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ülkeler arasındaki e-devlet ve bilgi teknolojileri paylaşımının önemini tekrarladı ve Türkiye'nin beş yıl öncesine göre bu alanda başta Suriye ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerle çok önemli gelişmeler kaydettiğini anlattı.
Bakan Yıldırım, toplantının yalnızca Türkiye için değil, insanlığın geleceğini de ilgilendirdiğini, burada yapılacak çalışmalardan elde edilecek sonuçların, gelecek için, ülkeler için küresel dayanışma için önemli sonuçlar vereceğini umduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıya katılan Suriye Ulaştırma ve İletişim Bakanı Imad Sabouni de ülkesinin e-devlet uygulamaları konusunda sahip olduğu teknik olanakları anlattı.
Gelecek yıldan itibaren insan kaynaklarının geliştirilmesinde e-devlet uygulamalarına daha çok önem vereceklerini anlatan Suriyeli Bakan, bu konferanstan ve Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacaklarını kaydetti.
Antalya'da bugün başlayan ve 32'si İslam ülkesi olmak üzere 50'nin üzerinde ülkeden, bakan, üst düzey yönetici, akademisyen ve uzmanlardan oluşan 300 dolayında kişinin katıldığı uluslararası konferans 11 Aralıkta sona erecek.
Haber 7