İnternet kullanımının yaygınlaşması çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Psikolog Çağlar Seziş, çocukların teknolojik cihaz ve iletişim araçlarında sadece fiziksel olarak radyasyon, ısınmadan dolayı kısırlığın haricinde psikolojik olarak da büyük tehlike altına soktuğunu söyledi. Ebeveynlerin teknolojiye ayak uydurması gerektiğine dikkat çeken psikolog Seziş, "Aksi halde teknoloji çocuklarımızı psikolojik olarak birçok rahatsızlığa götürebilir. Orta yaş ve üzeri kişiler için bile tehdit olan psikolojik sorunlar erken yaşta çocuğun zihinsel yapısını, düşünce yapısını bozar. Mesela; çocuğun hayatta ilk güvendiği kişi ailesi olmasına rağmen sosyal medya da çocuk farklı bir karaktere bürünebilir. İzlediği bir çizgi filmden bile etkilenecek farklı bir kimliğe bürünebilir. Buda çocukta şizofreniden tutun da, çoklu kişilik bozukluğuna, panik ataklara, uykusuzluğa, narsistliğe kadar götürebilir. Daha büyük tehlikelerde şu son birkaç senedir başlamıştır." dedi.
SANAL BAĞIMLILIK TAKINTIYA SEBEP OLUYOR
Psikolog Çağlar Seziş, internet bağımlılığının çocuklarda takıntılara yol açmaya başladığına da işaret etti. Teknolojiyi kullanmanın şart olduğunu vurgulayan Seziş şunları kaydetti: "Fakat bu rahatsızlıkların önüne geçilmesi için önlemler alınması gereklidir. Bu konuyu sadece internet olarak düşünmemek gereklidir. Teknolojiye bağlı takıntılar cep telefonu, akıllı telefonlar, tablet vs gibi de olabilmektedir. Özellikle cep telefonları, akıllı telefonlar ve tabletler, Çocuklarda ve yeni ergenlerde takıntı haline gelme başlamıştır. Çocuk anne ve babanın elinden düşürmediği cep telefonunu görünce, haliyle oda ilgisini vermeye başlıyor ve bu çocukta takıntı hale dönüşebiliyor. Örneğin saatlerce savaş oyunu oynayan bir çocuk günün geri kalan kısmında anlamsız bir öfke halinde oluyor. Bu konuda görevler ebeveynlere kalıyor."
AİLELER NE YAPMALI?
Çocuğun internet kullanmada çeşitli meselelerle karşılaşmaması için özellikle ailelere büyük görev düştüğünü anlatan Seziş, "Çocuğunuzun 6-7 yaşından sonra teknolojik aletlerin başında geçireceği zamanı iyi ayarlayarak bu zamanı da iyi değerlendirmesini sağlayın. Çocuğun bu konuda takıntılı olmaması için günde 2 saatten fazla internetin veya tabletin başında olmaması gereklidir. Takıntı, sosyal fobi ve kişilik bozukluğuna sebebiyet vermemesi açısından ve bu 2 saatin ise amaca uygun kullanılması gerekir." şeklinde konuştu.
Cihan