Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan nükleer anlaşmadan sonra İran'ın hava yolu taşımacılığında kullanılmak üzere yüzlerce yolcu uçağı satın alacağı bildirildi.
Sivil Havacılık Dairesi Başkan yardımcısı Muhammed Hudakarami, ülkenin yıllık 80-90 yolcu uçağına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Şu anda İran'ın hava taşımacılığında kullandığı 20 yıllık yaklaşık 140 adet yolcu uçağı bulunuyor.
Hudakarami hedeflerinin 300 yeni yolcu uçağı satın almak olduğunu belirtti.
Hudakarami, uçak alımlarının Avrupalı üretici Airbus ile Amerikan üretici Boeing'ten eşit miktarlarda yapılacağını, toplam 20 milyar Dolarlık bir alımın gerçekleştirileceğini bildirdi.
Nükleer anlaşmadan sonra bu alışverişin yapılması için hiçbir engelin kalmadığını söyledi.
İran 14 Haziran'da Viyana'da 5 BM veto ülkesi ve Almanya'nın da iştirak ettiği nükleer anlaşmayı imzalayarak nükleer bomba üretmeyeceğine söz verdi ve nükleer enerji çalışmalarının kontrolüne izin verdi. Buna karşılık İran'a karşı uygulanan Uluslar arası yaptırımlar aşamalı olarak kaldırılacak.
Batılı ülkelerden ilk olarak Almanya'dan Federal Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel büyük bir ekonomik heyetle İran'ı ziyaret etti.
Alman şirketler yaptırımların kalkmasıyla İran'la milyarlarca Avroluk ticari işler yapmayı planlıyorlar.
Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından Gabriel'in ziyareti olumlu değerlendirildi.
Alman uzmanlar, İran'a yapılacak ihracatların 4 yıl içinde, geçen yılki 2,39 milyar Avroyu dörde katlayarak 10 milyar Avroyu bulacağını tahmin ediyorlar.
Almanya, 2007'de Çin yerini alana kadar İran'a en fazla mal ihraç eden ülke idi.
dunyabulteni