İrtica Eylem Planı'nını onaylayan Başbuğ

Andıcın bir numaralı sanığı Iğsız, İlker Başbuğ'u işaret etti: Ona arz edilmeden hiç kimse kalem oynatamaz

Büşra Erdal'ın haberi

Andıç davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Hasan Iğsız, AK Parti hükümetine karşı hazırlanan belgeden dönemin Genelkurmay başkanının sorumlu olduğunu söyledi. Çapraz sorgusu tamamlanan Iğsız, internet andıcındaki 'Komutana arz' ifadesini ise şöyle açıkladı: "Ona arz edilmeden kalem oynatılmaz. İşlem yapılmaz."

AK Parti hükümetine yönelik kara propaganda amacıyla Genelkurmay'da kurulan internet siteleriyle ilgili andıç davasında dün önemli bir gelişme yaşandı. Silivri'de görülen 37. duruşmada çapraz sorgusu tamamlanan tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, yayınlanan andıçta en yetkili makamın 'Genelkurmay başkanı' olduğunu söyledi. Dava konusu andıç hazırlandığında Genelkurmay 2. başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Iğsız, savcının sorusu üzerine belgedeki 'Sayın komutana arz' ifadesini de detaylandırdı. Iğsız, "Sayın komutana arz demek, bu kişinin, yetkilisinin o olduğunu gösterir. Ona arz edilmeden hiç kimse kalem oynatamaz, işlem tamamlanamaz... Eğer bir tasarrufta bulunma ihtiyacı ortaya çıktıysa böyle bir konu en üst makama sunulmadan karar alınması mümkün değildir." dedi.

Söz konusu sitelerin silinmesi yönünde verdiği talimatı kabul eden Iğsız, andıç sitelerinin yayından kaldırılmasından dönemin İç Güvenlik Daire Başkanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı'yı sorumlu tuttu: "İki dairenin bir tek generalin, Mustafa Bakıcı'nın (yakalamalı sanık) emrine verilmesinden sorun ortaya çıkmıştır... Evet, bu konuda bir denetim zafiyeti ortaya çıkmıştır."

İnternet andıcının yayımlanmasıyla ilgili en yetkili makamın hangisi olduğu yönündeki soruya, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, 'Genelkurmay başkanı' şeklinde cevap verdi. Andıçta geçen 'Komutana arz' ifadesine ilişkin de "(Sayın komutana arz) demek, bu kişinin yetkilisinin o olduğunu gösterir. Ona arz edilmeden önce hiç kimse kalem oynatamaz, işlem tamamlanamaz." ifadelerini kullandı. "Çok önemli olaylar mı Genelkurmay başkanına sunulur?'' sorusu üzerine, "2. başkan detaylı, bir sürü konuyla ilgilenmek zorundadır. Baktığı, incelediği konuların ancak yüzde 15-20'sini Genelkurmay Başkanı'na sunar. Bunun dışındakiler 2. başkan seviyesinde kalır." diye konuştu. Andıcın uygulama emrinin kim tarafından çıkarılabileceği sorusu üzerine, "Emrin kim tarafından çıkarıldığı önemli değil. İçeriğinin kim tarafından onaylandığı önemlidir. Eğer bir tasarrufta bulunma ihtiyacı ortaya çıktıysa böyle bir konunun en üst makama sunulmadan karar alınması mümkün değil.'' diye konuştu. Savcı Nihat Taşkın'ın, "Dava konusu eylem hakkında en çok şüphe çeken silme işlemidir. Delil kaçırılması, karartılması gibi şüphe uyandırıyor.'' sözleri üzerine, Iğsız, bu konuda bir denetim eksikliğinden bahsetmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Andıç emrini komuta katı verdi

İnternet andıcı davasında tutuklu sanık, Adana 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz savunmasını tamamladı. Genelkurmay bünyesinde faaliyet gösteren internet sitelerinin hükümet aleyhine yayın yaptığı şeklindeki iddiaları basından öğrendiğini belirten Eröz, andıç emrinin komuta katından geldiğini söyledi. Eröz, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin basında yer almasından sonra andıçta belirtilen internet siteleri çalışmalarının durdurulması konusunda Genelkurmay Başkanı 2. Başkanı Hasan Iğsız'dan sözlü emir aldığını, emri Bilgi Destek Dairesi başkanı firari sanık Tümgeneral Mustafa Bakıcı'ya aktardığını ifade etti.

Zaman

Güncel Haberleri