Işık kirliliği bazı hayvanların görüşünü bozuyor

Yeni bir araştırma, ışık kirliliğinin renginin ve yoğunluğunun hayvanların görüşünde karmaşık ve tahmin edilemez etkileri olduğunu gösterdi

Böceklerin ışığa geldiğini hepimiz biliriz ancak yapay ışıklandırmanın, yaşamak için gece görüşünden faydalanan türler için belirsiz daha fazla sonucu olabilir.

Bu etkileri keşfetmek için Exeter Üniversitesi araştırmacıları 20’den fazla ışık türünü pulkanatlı türler üzerinde ve onları yiyen kuşlar üzerinde test etti. Araştırma, bazı ışık türlerinin yılan tırtılı türünün görüşünü iyileştirdiğini, bazı türlerin ise bozduğunu ortaya koydu. Pulkanatlıları yiyen kuşların görüşü ise tüm ışık türlerinden olumlu etkilendi.

Yapay Işıklandırma Hayvanları Nasıl Etkiliyor?

Geceleri aydınlatma kullanımı dünya genelinde hızla artıyor ve 20 yıl içerisinde büyük ölçüde değişime uğradı zira amber sokak lambalarının yerini LED’ler gibi çeşitli modern ışıklar aldı. 

Exeter Üniversitesi’nin Cornwall’da bulunan Penryn kampüsünde Ekoloji ve Muhafaza Merkezi’nde görev yapan Dr. Jolyon Troscianko, bu durum hakkında “Modern geniş spektrumlu ışıklar insanların geceleri renkleri daha kolay görmesini sağlıyor. Ancak Bu modern ışık kaynaklarının diğer hayvanların görüşünü nasıl etkilediğini bilmek zor. Pulkanatlıların gözleri maviye, yeşile ve ultraviyoleye karşı duyarlıdır; bu sayede çiçekleri arılar gibi bulabilirler ancak bunu çok düşük ışık seviyelerinde yapabilirler.” dedi.

Troscianko şöyle devam etti: “Işık kirliliği bu türlerin çiçekleri bulup döllemesini ve onları avlayabilecek canlılardan korunmak için kamufle olacak noktalar bulmalarını zorlaştırabilir. Kuşlar ise daha sağlam bir görüşe sahip; yani yapay ışık onların daha kolay avlanmasını sağlıyor."

webtekno

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri