İSKİ'nin 2018 bütçesi onaylandı

İSKİ Genel Müdürü Turan, "2018 yılı bütçemiz 7 milyar 436 milyon 446 bindir. Bu rakamlar; İSKİ'nin dünya çapında güvenilir bir kurum olduğunu idari ve mali açıdan bir kez daha ispatlamaktadır." dedi.

İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, "2018 yılı bütçemiz ise 7 milyar 436 milyon 446 bindir. Bu rakamlar; İSKİ'nin dünya çapında güvenilir bir kurum olduğunu idari ve mali açıdan bir kez daha ispatlamaktadır." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi İSKİ Genel Kurulu, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlık binasında yapıldı.

İSKİ Genel Müdürü Turan, İSKİ'nin 2018 yılı plan ve bütçe komisyonu raporunu Meclis'e sundu.

Raporla ilgili konuşan Turan, İSKİ'nin 2017 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Turan, İSKİ olarak yatırımlarında, su ve atık su alanında öncülük edecek, Türk mühendisliği ile hayata geçecek yerli ve milli teknolojiyi birinci sıraya koyduklarını söyledi.

İstanbul'da barajların doluluk oranının, herkesin hassas baktığı bir konu olduğuna dikkati çeken Turan, "Nitekim geçen ay medya organları tarafından doluluk oranlarımızdan sıkça bahsedildi. Şu anda doluluk oranımız yüzde 54 civarında. 2017'nin ilk dokuz ayının rakamlarına göre ülkemiz son 44 yılın en kurak zamanını geçirdi. Bu kurak mevsime rağmen doluluk oranımız geçen yılın aynı döneminden daha yüksek. İSKİ olarak iklim değişikliğine bağlı ardışık kuraklık riskini de dikkate alıp, bilimsel verileri muhakkak hesap ederek gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz." diye konuştu.

"Yerli bir sistemle tünel açıyoruz"

Yeni su kaynaklarının arıtılacağı yeni su arıtma tesislerini de hesap etmek gerektiğini vurgulayan Turan, bu çerçevede Ömerli'de Emirli 2. Kademe tesislerinin inşaatına başlandığını hatırlattı.

Turan, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet ve Taşoluk 2. Kademe, İkitelli 3. Kademe, Şile, Terkos, Danamandıra içme suyu arıtma tesislerimizin de projeleri hazır. Bu tesislerimizi 2021 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Böylece içme suyu arıtma kapasitemiz 6,5 milyon metreküpe ulaşacak. Yani 2021'e kadar arıtma kapasitemiz yüzde 45 oranında artmış olacak. Zeytinburnu-Bahçelievler arasında, tramvay güzergahının altında kalan ekonomik ömrünü tamamlamış olan hattı yeniliyoruz. Şimdiye kadar ülkemizdeki tünel projeleri, hep diğer ülkelerden teknoloji ithal edilerek, gerçekleştirilmişti. Bugün ilk defa, Türk mühendislerince üretilen yüzde 95'i yerli bir sistemle tünel açıyoruz. Bu kazısız teknoloji TBM sistemiyle ülkemiz, dünyada bu teknolojiyi üreten sekizinci ülke oldu."

"Yassıada - Sivriada İçme Suyu Hattı'nı inşa edeceğiz"

Melen Suyu'nu nüfusu daha yoğun olan Avrupa Yakası'na taşımak ve suyu güvence altına almak için Kağıthane-Bahçelievler içme suyu tünelini inşa edeceklerini dile getiren Turan, tünelin 3 metre çapında 22 kilometre uzunluğunda olacağını belirtti. Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçme suyu yatırımlarımız kapsamında, bölgenin su ihtiyacı nedeniyle deniz altından Yassıada (Demokrasi Adası)- Sivriada İçme Suyu Hattı'nı inşa edeceğiz. Projeyle Sedef Adası boru hattını da yenileyeceğiz. Su dağıtım sisteminde alternatif besleme hatlarının oluşturulması için Terkos-İkitelli İsale Hattı'nı planlıyoruz. Bu hat; 2 bin 500 milimetre çapında, 36 bin metre uzunluğunda olacak. Istranca-Büyükçekmece İletim Hattı ile hem barajlar arasında entegrasyonu geliştireceğiz, hem de su sisteminde alternatif besleme sağlayacağız. 4 bin milimetre çapındaki 46 bin metre tünel ile Rezve Deresi'ndeki suyu Istrancalar'daki barajlara taşıyacağız. Böylece bölgedeki doğal bitki örtüsü zarar görmeyecek."

Akıllı şebeke

İSKİ olarak su ve atık su alanında muazzam bir sisteme sahip olduklarına dikkati çeken Turan, bu sistemi günün bilgisayar sistemleriyle birleştirerek, yerli ve milli, dijital bir su ve atık su yönetimi kurmayı hedeflediklerini açıkladı.

Buna akıllı şebeke dediklerini aktaran Turan, kaynakların daha etkin ve verimli kullanımını sağlayan akıllı şebekenin ilk şartının, anlık veri elde etmek olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz de içme suyu ve atık su ağımızı uzaktan takip edebilmek ve yönetmek hedefiyle akıllı cihazları sistemlerimize entegre ediyoruz. Mayıs ayındaki genel kurulumuzda akıllı şebeke kapsamında, Sultanbeyli ve Sancaktepe’deki projemizden bahsetmiş, kayıp-kaçak oranını yüzde 10'lar seviyesine düşürdüğümüzü belirttik. İstanbul geneline uygulamakta olduğumuz bu projemiz ile bir de ödül kazandık. İdaremizin yaptığı çalışmalar neticesinde, İstanbul kayıp-kaçakla mücadelede Türkiye ölçeğinde en başarılı şehirdir. Aslında bu oran, engebeli coğrafya kaynaklı basınç farkı ihtiyacı, uzak mesafelerden su getirilmesi ve büyük içme suyu ağı düşünüldüğünde, sürekli bir artış eğilimindedir."

"Günde 3 milyon metreküpten fazla atık su arıtıyoruz"

Şehrin oluşan atık suyunun yüzde 99'unu arıtmakta olduklarını dile getiren Turan, Biyolojik ve ileri biyolojik arıtma oranlarının yüzde 35 olduğunu açıkladı. Turan, şu bilgileri verdi:

"Günde 3 milyon metreküpten fazla atıksu arıtıyoruz. Bu rakam, Türkiye'de arıtılan atık suyun 3'te 1'ini, İSKİ'nin tek başına arıttığı anlamına geliyor. Mayıs ayındaki genel kurulumuzda Ataköy'deki ileri biyolojik tesisimizin 2. kademesinin inşaatına başlayacağımızı duyurmuştuk. Bu süre zarfında 240 bin metreküp kapasiteli tesisimizin inşaatına başladık. Baltalimanı Atıksu Ön Arıtma Tesisinin biyolojik arıtmaya dönüşmesi için yer teslimini gerçekleştirdik. Tuzla'da 3. kademe ile birlikte, Yenikapı ve Kadıköy’deki ön arıtmadan biyolojik arıtmaya dönüştüreceğimiz tesislerimizin projeleri hazır, ihaleleri sonuçlanmak üzere. İhale aşamasında olan, Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz, günlük yaklaşık 475 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olacak."

İstanbul'un dere ıslahı

İstanbul'un dere ıslahında sona doğru yaklaşıldığına değinen Turan, yatırımlarında da sona doğru yaklaştıklarını kaydetti. Turan, "Toplam 497 kilometre dere ıslahı tamamlanmış durumda. Dere ıslahında hedefimiz 600 kilometre. Tamamlanan ıslah çalışmaları sayesinde pek çok problemli noktada sel baskını riski ortadan kalktı." ifadelerini kullandı.

Çamur Yönetimi Master Planı hazırladıklarından da bahseden Turan, 2040 yılına kadar elde ettikleri çamurun yüzde 92'sini çamur tesislerinde, yüzde 8'ini de tarımda kullanarak bertaraf etmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Bütçe

Bütçe konusuna değinen Turan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Planlama, yatırım ve işletme faaliyetlerimizle ilgili olarak belirlediğimiz 2017 yılı bütçemiz 6 milyar 446 milyon lira tutarında idi. Biz bu bütçenin yaklaşık yüzde 40'ını su ve atıksu yatırımlarına ayırmış ve 2 milyar 354 milyon tutarında bir yatırım bütçesi belirlemiştik. 2018 yılı bütçemiz ise 7 milyar 436 milyon 446 bindir. Bu rakamlar; İSKİ'nin dünya çapında güvenilir bir kurum olduğunu idari ve mali açıdan bir kez daha ispatlamaktadır."

İBB Meclisi'nde İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2018 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Ekonomi Haberleri