İslam da Müslümanlar da Almanya'ya ait

Almanya'da akil adam olarak görülen iki önemli isim sünnet yasağına karşı çıktı.

Filozof Jürgen Habermas vatandaşlığa geçen Müslümanlar ile beraber İslam'ın da Almanya'ya ait hale geldiğini söyledi. Eski Başbakan Helmut Schmidt ise sünnet gibi köklü bir uygulamanın bir mahkeme kararı ile ortadan kalkmayacağını söyledi.

Almanya'nın ünlü filozoflarından Jürgen Habermas İslam'ın Almanya'ya ait olduğunu vurguladı. İsviçre'nin Neue Züricher Zeitung gazetesinde yayınlanan bir konuşmasında Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünnet ile ilgili kararını eleştiren filozof Jürgen Habermas, "Köln Eyalet Mahkemesi, Müslümanların (ve Yahudilerin) sünnet uygulamasının kanunlara uygun olup olmadığına ilişkin kararında vatandaşlık verilen Müslümanlar ile beraber İslam'ın da artık Almanya'ya ait olduğu gerçeğini gözden kaçırıyor." dedi.

Jürgen Habermas "Liberal devlet ne kadar dini kaldırır?" başlıklı konuşmasında liberal bir devlet ve toplumda dinin özel alana hapsedilmemesi gerektiğini dile getirdi. Habermas, sünnet uygulamasının yasaklanmasına karşı çıkarken de seküler toplumun her vatandaşa bir öncü kültür dayatması yapmaması gerektiğinin altını çizdi. Jürgen Habermas liberal toplumlarda dini grupların dinlerini kamusal alanda yaşamasını savunurken ancak kamusal alanla ilgili ortak meselelerin seküler akıl ve mantıkla çözülmesi gerektiğini, dini grupların da taleplerini bu dile çevirmesi gerektiğini söyledi. Jürgen Habermas ayrıca dini grupların demokrasi gibi değerleri de kendi dini dünya görüşleri içine entegre etmeleri gerektiğini vurguladı.

HELMUT SCHMİDT: SÜNNET MESELESİNİ ANAYASA MAHKEMESİ ÇÖZER

Almanya'nın eski Başbakanı (1974-1982) Helmut Schmidt de sünnet uygulamasının Almanya'da devamının garanti altına alınacağını söyledi. Önceki akşam ARD televizyonunda yayınlanan programa katılan Helmut Schmidt, sünnet uygulaması ile ilgili bir soru üzerine, "Sünnet kararının bu şekilde çıkması beklenebilirdi. Yani böyle bir karar günün birinde çıkacaktı. Ancak diğer taraftan sünnet Müslümanlar ve Yahudilerde uzun yüzyıllardan beri uygulanan dini bir görev ve gelenek. Böyle bir geleneğin bir Köln Eyalet Mahkemesi ile ortadan kalkacağını beklemek abes olur. Böyle bir şey olmayacaktır. Muhtemelen bu konu Federal Anayasa Mahkemesi'ne geldiğinde bu, mahkemenin bir kararı ile çözülecektir." şeklinde konuştu.

Cihan

Güncel Haberleri