İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKDİGF) tarafından Tataristan'da düzenlenen, ''İkinci Uluslararası İİT Modeli Konferansı Küresel Zirvesi''ne katılan 45 İİT üyesi ülkeden 170 genç, Bilearsk kentindeki Selet Gençlik Kampı'na misafir oldu.
İkinci Uluslararası İİT Modeli Konferansı Küresel Zirvesi Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnikhanov, İkinci Uluslararası İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Modeli Konferansı'na katılan gençlere seslenerek, ''Gençlik bütün devletlerin geleceğidir. Sizler de gelecekte kendi ülkelerinizde yetkili konumlara gelecek ve ülkelerinizin politikalarına yöne vereceksiniz'' dedi.
İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKDİGF) tarafından Tataristan'da düzenlenen, ''İkinci Uluslararası İİT Modeli Konferansı Küresel Zirvesi''ne katılan 45 İİT üyesi ülkeden 170 genç, Bilearsk kentindeki Selet Gençlik Kampı'na misafir oldu.
Kampta düzenlenen törene, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnikhanov, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, İKDİGF Genel Sekreteri Büyükelçi Elşad İskenderov da katıldı.
Minnikhanov, 45 İİT üyesi ülkenin gençlerini Tataristan'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür gençlik forumlarını ve özellikle de İİT'nin gençlik politikasını çok önemsediğini söyledi.
Gençlere seslenen Minnikhanov, gençliğin bütün devletlerin geleceği olduğunu vurgulayarak, ''Sizler de gelecekte kendi ülkelerinizde yetkili konumlara gelecek ve ülkelerinizin politikalarına yöne vereceksiniz'' diye konuştu.
Tataristan'da gençleri geleneklere bağlı yetiştirmeye önem verdiklerini belirten Minnikhanov, şunları kaydetti:
''Son dönemde gözümüzü İslam dünyasına çevirdik. Bunda en büyük rol İİT'nindir. Rusya 2005'ten bu yana İİT'de gözlemci statüsünde ve bunun bize sunduğu imkanlar var. Bunları kullanmak istiyoruz. Biz büyük kültürü ve tarihi olan bir ülkeyiz. Bugün İslami değerleri ihya etmeye çalışıyoruz. Ancak ülkemizdeki Ortodoks değerleri de ihmal etmiyoruz. Hedefimiz barış ve diyalog içinde yaşamak. Bu da gençlik bir araya gelirse mümkün olur. Bugün sizler buradasınız ve bizim en kıymetli misafirimizsiniz.''
''Kronik Sorunların Çözümü Gençler''
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin de dünyanın çok hızlı değiştiğini, siyasetçilerin bu hıza birçok ülkede yeterince ayak uyduramadıklarını ifade etti. Tekin, ''Ama gençler kendi ülkeleriyle ilgili sorunları, dünya sorunlarını iyi analiz edip barışçı, hoşgörülü, diyaloğa açık, iletişim halinde olmak isteyen bir perspektifle dünyaya baktıkları zaman, dünyadaki sorunların çok çabuk çözüleceğine dair emareler var. Dünyanın kronikleşen, kangren halini alan sorunlarının çözümü işte burada, bu sorunları tartışan gençler olacak'' dedi.
İKDİGF Genel Sekreteri Büyükelçi Elşad İskenderov da ''Bir BM modeli var, İİT modeli niçin gereksin-'' yönünde düşünenler bulunduğunu belirterek, aynı coğrafyadaki ülkeler olarak, dünya sorunlarına kendi cevaplarını formüle etmeyi amaçladıklarını söyledi. İskenderov, ''Eğer bir küresel ısınma sorunu, dünyada bir finans krizi varsa, buna İİT'nin bir cevabı olmalı. Ekonomik kalkınma ve bunun önündeki sorunlar varsa, çatışmalar varsa, bununla ilgili de bir İİT vizyonu, misyonu ve cevabı olmalı. Uluslararası İİT Modeli Konferası'nın ana fikri de bütün bu küresel sorunlara, ümmetin gençliğinin en parlak ve yetenekli temsilcileriyle kendi cevaplarımızı üretmektir'' diye konuştu.
Zirveye katılan 170 genç, geçen hafta yapılan oturumlarda hazırladıkları karar taslaklarını, yarın Kazan'daki Tataristan Parlamentosu'nda yapılacak oturumda oylayacak. Nihai karar metinleri, öncelikle katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlıklarına, sonra da İİT Genel Sekreterliği'ne gençlerin görüş ve yaklaşımları olarak sunulacak.
Zirve, salı günü çeşitli dallarda ödüle layık görülen gençlere hediyelerinin verilmesiyle sona erecek.
Haber7