İslam dünyası STK'ları Malezya'da buluştu

İslam dünyasının Sivil Toplum Kuruluşları Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir araya geldi.

RisaleHaber-Haber Merkezi

Türkiye ve Malezya başta olmak üzere 16 farklı ülkesinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı bir haftalık programda, uluslararası konferanslar ve özel programlar yer alıyor. Malezya’daki programların ilki olan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 9. Konsey Toplantısı dün yapıldı. Konsey’de geçmiş dönemin faaliyetleri ve gelecek dönem projeleri konuşuldu.

İDSB’NİN 45 ÜLKEDEN 175 ÜYESİ VAR

Türkiye’den İDSB, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Darulhikme,  Filistin Platformu, TGTV, Hayrat Vakfı, KASAD-D, KARVAK, Doğu Türkistan Maarif Derneği, MÜSİAD, Reyhan Vakfı, Akabe Vakfı, AKV, TİMAV ve Safa Vakfı’ndan temsilciler ile İslam dünyasından Malezya, Kuveyt, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Bahreyn, Fas, Makedonya, Lübnan ve Moritanya gibi 16 ülkeden gelen temsilcilerin katıldığı programın ilk gününde daha çok Türkiye’den gelen temsilciler konuşmalarını yaptılar. İDSB’nin 9. Konsey Toplantısının açılışında konuşan Genel Sekreter Necmi Sadıkoğlu, 45 ülkeden 175 üyelerinin olduğunu belirterek; “İDSB, ilkeli ve ihtiyatlı duruşu ile ve bizatihi yapısıyla İslam dünyasındaki birlik anlayışının sivil toplum inisiyatifinin sembolü oldu. Önümüzdeki yıllarda bu gerçeği daha açık bir şekilde göreceğiz. Çünkü İDSB, kısa vadede sonuçlarını alacağımız bir çalışma değildir. Gelecek nesillerin önünü açacak uzun vadeli bir birlik projesidir” dedi.

SORUNLU BÖLGELER KONUŞULDU

İnsan Hak ve Hürriyetleri Komisyonu adına konuşan İDSB Türkiye Temsilcisi Ali Kurt ise ‘Sorunlu Bölgeler Projesi” hakkında bilgi verdi. Kurt; “Komisyon olarak, İslam Dünyası’ndaki problemli konu ve bölgelerin belirlenmesi, gerek o bölgedeki, gerekse konuya vakıf bölge dışındaki kardeşlerimizce problemin doğru olarak tanımlanması, en makul çözüm yollarının neler olduğunun tespiti, varılan sonuçların üye kuruluşlarımızca bilinmesine ve problemin doğru algılanması ile çözümüne katkıda bulunmaya zemin hazırlayacak bir çalışmanın tüm komisyon üyelerince yürütülmesine gayret göstermekteyiz. Bu çalışmalardan daha iyi verim alabilmek için bir envanter çalışması yapıyoruz. Dertlerimizi, sıkıntılarımızı bilelim. Hangi coğrafyada hangi kardeşlerimiz ne türlü problemlerle meşguller, bilelim. Projemizin amacı budur” dedi.

ÇİN, TÜRKİSTAN’DA ZULÜM YAPIYOR

‘İslam dünyasının sorunları” başlıklı bölümde konuşan Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise “Malezya ve Endonezya Doğu Türkistan için çok önemlidir. Onlar Çin’e komşular ve Çin ile ilişkileri iyi. Biz Malezya ve Endonezya’daki Müslüman kardeşlerimizden Doğu Türkistan Müslümanlarına yardım etmelerini ve özgürlük mücadelelerine destek vermelerini bekliyoruz. Bu noktada ülkelerinde kamuoyu oluşturmalarını istiyoruz. Türkistan’da zulüm bütün hızı ile devam ediyor. Katliamlar, işkenceler, kültürel baskı olanca kasveti ile ülkemizin üstünde. Çin, 15 ila 20 yaşları arasındaki kızlarımızı Çin’in iç bölgelerine, otellerde, barlarda çalıştırmak üzere götürüyorlar. 1 Milyon civarında kızımız ellerimizden alındı. Kürtaj ve göçler aracılığı ile binlerce yıllık vatanımızı ve İslam yurdunu işgal ediyorlar. Camilerimiz kapalı ve yasak. Bu nedenle İslam dünyası Türkistan’a sahip çıkmak zorundadır” şeklinde konuştu.

“SADECE KONUŞARAK SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ”

Bangladeş’ten katılan Refah ve Kalkınma Sosyal Ajansı (SAWAB) temsilcisi S.M. Reşiduzzaman, yaptığı konuşmada İDSB’yi İslam dünyasının en güvenilir seslerinden biri haline getirmek zorunda olduklarını belirterek; “Nerede bir acı varsa bir orada olmalıyız. Tepki vermeliyiz. Sadece konuşmak yetmez. İslam dünyasının sorunlu bölgeleri ile alakalı çalışmaları ciddiye almalıyız ancak sadece konuşarak bu işleri çözemeyiz” diye konuştu. Kuveyt’ten katılan Mübarek El Mutevva ise İslam dünyasının birçok bölgesinde sorunların yaşandığını ancak bunlarla alakalı daha esaslı projelerin gerekli olduğunu söyledi. El Mutevva; “Sorunlu bölgeler çok. Hangisi ile kim ilgilenecek? Bu tür planlamalar yapmak zorundayız. Biz bunlarla alakalı komisyonlar, masalar oluşturmalıyız ve hangi soruna nasıl yaklaşmamız gerektiğini belirlemeliyiz. Sonuca yönelik çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.

KADIN, AİLE VE GENÇLİK ÇALIŞMASI YAPAN KURULUŞLAR BİRLEŞİYOR

Konsey toplantıları kapsamında Kadın, Aile ve Gençlik Komisyonu adına konuşan Dr. Rabia Babalıoğlu, “Kadın Aile ve Gençlik Kuruluşları Envanteri Projesi”ni anlattı. İslam ülkelerinde kadınlar ve gençlerin yaşamakta oldukları sorunlara çözüm üretebilmek, aile yapılarını tehdit eden unsurlarla mücadele etmek ve aileden başlayarak toplumların refah ve huzurunu sağlayacak tedbirler geliştirmek için bir envanter çalışması yapacaklarını belirten Dr. Rabia; “Günümüzde İslam ülkeleri pek çok sorunla birden mücadele etmektedir. Fakat bu sorunlar, yerel ve uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları tarafından kısmen ele alınabildiği ve bu ilginin medyaya yansıyan kısmı kadarıyla, bilgimiz dâhilindedir. Komisyonumuz bu kuruluşların kurumsal yapılarını, faaliyet alanlarını, geçmiş çalışmalarını ve gelecek çalışmalarını projeksiyonlarını içeren bir envanter çalışmasının yapılmasını, en başta ihtiyacımız olan ‘bilgi’nin toplanmasında gerekli görmektedir” dedi. Pakistan Hubeyb Vakfı başkanı Dr. Nedim Ahmet Han ise yapılacak çalışmaların ve anlaşmaların yol haritalarının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Ahmet Han, yapılacak anlaşmalarla alakalı komitelerin tespit edilmesini ve ehil isimlerle bu işlerin yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

GENÇLER ARASINDA KARDEŞLİK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

4. Uluslararası Gençlik Buluşması hakkında bilgi veren Araştırma ve Kültür Vakfından (AKV) Abdurrahman Babacan, gençler arasında dayanışma ve kardeşliği güçlendirmek ve vahdet bilincini aşılamak istediklerini belirtti. Babacan; “Farklı ülkelerden gençler arasında birlik beraberlik bilincinin kuvvetlendirilmesi ve üye kuruluşlara bağlı bu gençler arasında sosyo- kültürel dayanışma ve kaynaşmanın sağlanması için gençlik buluşmaları düzenliyoruz. Önümüzdeki ilk buluşma 12 – 18 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak. Bu proje ile programa katılacak olan gençlerin kendi ülkelerinde sivil toplum hayatında daha bilinçli ve etkin rol üstlenmeleri ve ülkeler arası sağlanacak bu güçlü iletişimle sivil toplum dayanışmasının geliştirilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ARŞİVLERDEKİ FİLİSTİN DÜNYAYA SUNULACAK

“Osmanlı Arşivlerinde Filistin Meselesi” başlıklı projeyi sunan İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt ise bu proje ile başta Kudüs olmak üzere Filistin bölgesiyle alakalı olarak gerek Osmanlı Arşivleri ve gerekse bütün diğer arşivlerde bulunan ilgili belgeleri tespit ve tasnif edilerek, ulaşılan belgelerle bunların tarihi ve hukuki yorumlarını yayımlanarak dünya kamuoyunun bilgisine sunulacağını belirtti. ‘İtibar yönetimi’ başlıklı konunu müzakereleri esnasında söz alan Daru’l Hikme Derneği’nden Abdullah Zerrar ise itibar yönetimi söz konusuysa bu durumun İslam alimlerinin itibarı ile başlatılması gerektiğini dile getirdi. Konsey toplantıları sona ererken Sivil Toplum Kuruluşlarının konferans ve sunumları bir hafta devam edecek. Malezya ve Kamboçya’daki programlara 16 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları katılıyor.
 

İslam Haberleri