İslam eserlerinde Yaratıcı temsili

Parçalar dıştan içe yani yaratıcının tek oluşu her eserde temsil edilmektedir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, İslâm san'at eserlerinde ileri derecede uzay geometrisi ve matematik biliminin olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Terzioğlu, Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi salonunda düzenlenen ‘’İslâm Sanat Eserleri ve Bilim’’ konferansında, geçmişten günümüze kadar ayakta durmayı başaran İslâm san'at eserleri ve bu eserlerin yapılışlarıyla ilgili bilgi verdi.

İslâm coğrafyasında eserlerin ne denli özenli ve titiz yapıldığının görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Terzioğlu, ‘’Parçalar dıştan içe doğru bütünün parçalarından teke varımı anlatıyor. Yani yaratıcının tek oluşu her eserde temsil edilmektedir’’ dedi.

İslâm eserlerinde san'at düzeyinin ve kullanılan yöntemlerin çok yüksek olduğunu bildiren Prof. Dr. Terzioğlu, şöyle konuştu:

‘’Bilim adamları, İslâm eserlerini inceledikten sonra hayretler içinde kalmış, uzay geometrisini ve matematiği görmüştür. İslâm san'at eserlerinde ileri düzeyde uzay geometrisi ve matematik vardır. Yapıların üzerindeki desenler ve resimler incelendiğinde, ne denli bilimsel yapıldığı herkes tarafından kabul edilmektedir. Günümüzde bile İslâm tarihî eserlerindeki ahenk yakalanamamaktadır. Avrupa, İslâm tarihî eserlerinden esinlenmekte, bu eserleri yapmaya çalışmaktadır.’’
Yeni Asya

Edebiyat Haberleri