Türkiye’de İslamcılık Düşüncesi, Zeytinburnu Belediyesi’nin ev sahipliğindeki bir sempozyumla ele alındı.
Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof Dr. Mümtaz’er Türköne İslamcılığın 1856’da ilan edilen Islahat Fermanına karşı muhalif bir tavır olarak doğduğunu, buna gerekçe olarak ise batılılaşma ve gayrimüslimlere verilen ayrıcalıklar olduğunu kaydetti.
“İslamcılık öldü” iddiasıyla sempozyumun en farklı fikirlerini ortaya koyan Prof. Dr. Mümtazer Türköne sempozyumun İslamcılık düşüncesinin otopsisini yapacağını öne sürdü. “Cumhuriyet’in en pozitivist iki ideolojisinin Kemalizm ve Adil Düzen” olduğunu savunan Türköne, “İkisi de çok kuvvetli pozitivist ideolojilerdir. Toplumu şekillendirmeyi ve kendi düşüncelerine göre dizayn etmeyi planlamışlardır” dedi. İslamcılığın, toplumun radikalleşecek unsurlarını siyasetin içerisinde ehlileştirdiğini ileri süren Prof. Dr. Türköne, “Bugünün İslamcıları İskilipli Atıf Hoca’yı, Sait Halim Paşa’yı okumadan düşüncelerini oluşturdular. Bugünün İslamcıları; Cemaat-i İslami ve Seyyit Kutup etkisinde ortaya çıkmışlardır” şeklinde konuştu.
Türköne sözlerini şöyle sürdürdü:
“1960’lı yıllarda İslamcılığı en iyi anlatan ifade Necip Fazıl’a aitti. ‘Öz vatanında garip, öz vatanında parya/ Yüzüsütü çok süründün ayağa kalk Sakarya...’ O dönemin duygu ve düşüncesinin özünü oluşturdu bu dizeler. Bediüzzaman Tek Parti döneminde dinin hakikatlerini korumak için çok çaba sarfetti. 1969’un sonlarında başlayan Milli Görüş hareketi ise aslında pozitivist bir ideoloji idi. Toplumun radikalliğe, illegaliteye karşı enerjisini, legalize etti. Ehlileştirdi, demokratik harekete dahil etti. Türkiye’de İslamcılık olması gerektiği gibi toplumsallaşamadı. Marjinal kaldı. AK Parti iktidarı ile de muhalif duruşunu kaybetti ve tamamen buharlaştı.
"İslamcılık hakkında fikir yürütmek Türkiye'nin bugünü ve geleceği hakkında oldukça kritik bir pencereden bakıp fikir yürütmek demek. Geçen sene yazdığım makale ile İslamcılığın bittiğini, öldüğünü yazmıştım. Bunun etrafında çok canlı bir tartışma oldu. Önemli ve yararlı bir tartışma. Türkiye'nin bir dönemini anlamak bugünü anlamak açısından önemli. Sadece İslamcılığın değil Türkiye'nin zengin coğrafyası hakkında fikir vereceğini düşünüyorum. İslamcılık çok iddialı bir muhalif hareketti ve iktidar olunca bitti. İktidar olunca muhalefetin anlamı kalmıyor ama İslamcılar buna muhalefet ediyor tabiki. Kötü bir fikir değildi, zamanında misyonunu görevini tamamladı. Daha çok nostaljik bir bakışla biraz geçmişe özlem söz konusu. Çünkü bir zamanların parlak, kışkırtıcı cazebesi olan fikri artık yok. Herhangi bir yankısı ve izi yok. Ölümü kabullenmek kolay değil."
Star-Cihan-Zeytinburnu