Nazif Erişif'in haberi
Sahip olduğu 40 bin eserle bölgenin en zengin müzelerinden biri olan İslami Sanat Müzesi'nde Türk-İslam kültüründen de birçok eser bulunyor.
Katar'ın bölgede, dünyada kültürel alanda sesini duyurmak ve varlığını ispat etmek amacıyla 22 Kasım 2008'de açılan Katar İslami Sanat Müzesi 13. yüzyıla dayanan, 3 kıtadan toplanan eserlerle dünyanın her tarafından ziyaretçi çekmeyi hedefliyor. Müze Müdür yardımcısı Ayşe Al-Khater, müzeyi şu ana kadar 3 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bilgisini vererek, Katar'ın nüfusunun 1,6 milyon olduğundan bu rakamın oldukça yüksek bir oran olduğuna dikkat çekiyor.
Beş kattan oluşan müzede kitap, hat, seramik, bakır, cam, ahşap, dokuma, sedef ve değerli taşlardan oluşan eserler yer alıyor. Khater de müzeye yüksek kalitedeki eserleri toplamayı hedeflediklerini ve hem bölge insanına hem de dünyaya İslam tarihini sanat aracılığıyla anlatmak istediklerini aktarıyor.
"İslam'daki hoşgörüyü sanatla anlatmak istediklerini" ifade eden Müze Müdür Yardımcısı, genç Katarlıların müzeye gelmelerini sağlamayı ve kendi tarihlerine ilgilerini arttırmayı da hedeflediklerini kaydediyor.
Müzede en çok ilgi gören eserler arasında el yazması Kur'an-ı Kerimler, Arap hattından örnekler, Türkiye'den İznik porselen, Irak'tan M.S 9. yüzyıla ait levhalar, Osmanlı döneminde kullanılan bakır ve çelik başlıklar (miğfer), 16. yüzyıl İran hanedanlığında lüks sanatlara olan düşkünlüğün başladığı dönemde Avrupa stilinde yapılan ilk halı, 1810-1815 İran sultanlarının resimleri, 15. yüzyılda Türkler tarafından kullanılan süvari ve at zırhı, çeşitli kılıçlar, Fatih Sultan Mehmet'in resmi olduğu belirtiliyor.
Al-Khater Türkiye müzeleri ile işbirliğine de hazır olduklarını dile getirirken, özellikel Fatih sultan Mehmet'in resminin birçok müze tarafından ödünç alındığını anlatıyor.
Müze hafta içi ve hafta sonları ziyaret edilebiliyor. Girişi ücretsiz olan müzede geçici sergiler için küçük bir miktar ücret alınıyor.