İslami çizgi filmler Kürtçede

2002'de kurulan Anatolia Film'in sahibi Mustafa Ablak; din büyüklerini ve İslamiyeti anlatan çizgi filmler yapıyor.

'İslami çizgi film mi var?' diye merak edenlere hemen söyleyelim: 2002'de kurulan Anatolia Film'in sahibi Mustafa Ablak; Eyüp Sultan, Abdülkadir Geylani, Said Nursi gibi din büyüklerini ve İslamiyeti anlatan çizgi filmler yapıyor. Son projesi, bunları Kürt çocuklarına ulaştırmak.

İstanbul'da yaşayan 5 yaşındaki Boran, 5-6 ayda bir yeni bir çizgi film kahramanına hayran oluyor. Geçtiğimiz ekim ayında 'Ben10' adlı bir çizgi karaktere takmıştı. (Okul çantaları bile yapılıp satıldı). Tıpkı çok sevdiği kahramanı gibi kolundaki hayali saatle her yere ateş ediyor, düşmanlarını yenmeye çalışıyordu. Şimdiki modası, bir Japon çizgi karakteri olan Bakuganlar. 5 Bakugan robotu bir yuvarlak oluşturuyor ve en güzel (!) öldürme marifetlerini birbirlerine gösteriyorlar. 'Kırmızı pipır' favorisi... 3 Bakugan karakterine annesi Bahar Alkan 17 TL vermek zorunda kalmış. Anasınıfındaki bütün arkadaşları Bakugan'la yatıp kalkıyor çünkü. Onun geri kalması mümkün değil! Hepsi uyduruk ve ucuz şeyler, ama sırf çocuklar arasında popüler diye fiyatları tavan yapmış.

Pek çok anne-baba, çocuklarını bu tür çizgi filmlerden uzak tutmak istiyor ama nafile. Çünkü yerlerini dolduracak alternatifleri yok. Hem gelenek ve göreneklerimizi anlatan hem de eğlendiren, aksiyonu bol çizgi filmlerin azlığından hatta yokluğundan haklı olarak şikayet ediyorlar. Bu, biraz da çizgi film sektörünün ülkemizde yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanıyor. Kendisinin de 4 çocuğu olan Anatolia Film'in sahibi yönetmen Mustafa Ablak, sessiz sedasız bu alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor. 2002 yılından bu yana Abdülkadir Geylani'yi, Said Nursi'yi, Eyüp Sultan'ı anlatan çizgi filmler hazırlamış. Ekibiyle birlikte 'Ahmet ve Sevgili Dostları' adlı küçük ve sevimli bir çizgi karakter oluşturmuşlar ve 15-20 bölümlük bir film ortaya çıkmış. Ahmet, anne-babaya itaatten tutun da İslam'ın 5 şartına kadar pek çok bilgiyi öğreniyor ve arkadaşlarına aktarıyor. Hz. İsa ve Efraim adlı bir çizgi filmleri de var. Ablak, bugüne kadar 22 film hazırladığını söylüyor. İlki 'İlk Kan Habil-Kabil' (Tridimax programıyla yapılan ülkemizin ilk üç boyutlu çizgi filmi olma özelliğini de taşıyor), 15 dile çevrilmiş ve İslam ülkeleri ile Londra'da büyük ilgi görmüş.

Bizi buluşturan asıl neden Mustafa Ab-lak'ın bundan sonraki projesiydi. Yönetmen, filmleri Kürt çocuklarına da ulaştırmak istemiş ve 5 filmi Kürtçeye çevirmiş.

Doğrusu, 'İslami çizgi filmleri Kürtçeye çeviriyorum' haberini duyan herkes önce 'İslami çizgi film mi var ki Kürtçeye çevriliyor? tepkisini veriyor. Çünkü pek çoğumuz bu işlerden habersiziz. Ablak, 'Sanırım biz yeterince duyuramadık.' diyor. Yalnız çizgi filmlere küçük bir eleştirimiz var: Zamanın hiperaktif çocuklarına göre aksiyonun neredeyse hiç olmaması ve biraz amatör kalması. Eğer niyet onları ekran başında tutmaksa, hoplamayı zıplamayı seven çocuklar, Ahmet ve dostlarının 'tevekküllü adımlar' attıkları maceralarını izlerken sıkılabilir. Bu durumda reytingi Örümcek Adam'a, Spider Man'e kaptırmak çok zor değil.

Zaman

Edebiyat Haberleri