İslami el yazmalar için yeni dijital kütüphane

Mükemmel bir kitap koleksiyonuna sahip olan Princeton Üniversitesi, âlimlerin yararlanması için 200 İslami el yazma esere dijital bir kütüphane oluşturdu

Oluşturulan dijital kütüphaneye eklenecek olan 200 kitap, üniversite kütüphanesinin nadir kitaplar ve özel koleksiyonlar bölümünde bulunan Arapça, farsça, Osmanlıca ve İslam dünyasının diğer dillerinde yazılmış 9 bin beşyüz eser arasından seçildi. Princeton dünyanın en mükemmel kitap koleksiyonuna sahip.

El yazmalarının dijital ortama aktarılması, 2005 yılında Davud. A Gardner’in 69 en harika projesi desteğinde başlatılan İslami Kataloglama ve Dijitalleştirme Projesi'nin en önemli ayağını oluşturuyor.

Sonuç olarak bütün el yazma eserler online olarak kataloglanacak ve her bir kitap hakkında bibliyografya ve tanıtıcı bilgiler verilecek. Böylece okuyucu kitabın kopyasını sipariş etmekle bizzat kütüphaneye gitmek arasında karar verebilecek.

Kütühanenin müdürü Don Skemmer; “İslami el yazmaları kataloglaması ve dijital ortama aktarılması projesi zengin kitap koleksiyonuna ulaşmak ve bütün dünyada kullanılmasını sağlamak hedefleniyor. Projenin uluslarası hoşgörü ve paylaşımcılığa katkı sağlayacağını ve bir jest olarak değerlendirileceğini umuyoruz” dedi.

1943 Yakın Doğu Araştırmaları Üniversitesi profesörü ve önde gelen bir İslam uzmanı olan Michael Cook “Princeton Üniversitesi Kuzey Amerika’daki araştırmacıların yararlanabileceği Arapça ve diğer dillerde tam 9500 el yazması eserden oluşan bir kütüphaneye sahip. Fakat Avrupalı ve İslam dünyasında yaşayan araştırmacılar için yeterince yakın değil. Bu koleksiyondaki kitapların çogu kataloglarla tanımlanmış ve isteyenler bunların mikro-filmlerine ulaşabiliyor. Mikro-filmler ise yeterince güzel görüntü vermiyor. Bu proje birçok kitabın taranmış görünümünü internete aktararak isteyenlerin kullanımına sunacak. Böylelikle en azından bazı matbu eserler dijital ortamda yüksek kalite ile kullanıma sunulabilecek" diye konuştu.

Dijital ortama aktarılan bu eserler erken İslami dönemden Osmanlı devletinin çöküşüne kadar süren dönemi kapsıyor. Bu eserler batıda ispanyadan kuzey Afrika doğuda ise orta doğudan Hindistan ve Endonezya'ya kadar yayılan geniş bir coğrafyada kaleme alınmış.

Kitapların teması ise tarih, biyografi, felsefe, mantık, ilahiyat da dâhil, hukuk, dil, edebiyat, kitap sanat, büyü, gizli bilimler, astroloji, astronomi, matematik, tıp, maneviyat ve İslam dünyasının entelektüel yaşamın diğer yönlerini kapsıyor.

Princeton üniversitesi gelecekte dijital kütüphaneye, online bibliyografik açıklamalarda içeren daha fazla el yazma eseri aktarmayı planlıyor.
TimeTurk

Edebiyat Haberleri