İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz, “Zamanın ruhunu yakalamadan sadece geleneksel bilgileri tekrar eden yapıların, bir şekilde zamanın gerisinde kalacağı ve bugünün insanının meseleleriyle yüzleşemeyeceği aşikardır” dedi.
İÜ İlahiyat Fakültesi ile Sultanbeyli Belediyesi’nin düzenlediği “Dini ve Felsefi Metinler 21. Yüzyılda Yeniden Okuma, Anlama ve Algılama Sempozyumu”nun Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki açılış oturumu, şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Prof. Dr. Şinasi Gündüz, açılışta yaptığı konuşmada, din ve felsefe arasındaki ilişkiye işaret ederek, her ikisinin de insanı konu aldığını dile getirdi. Dinin vahye, felsefenin de hikmete dayalı olduğunu ifade eden Gündüz, İslam’ın kutsal metinlerinde kitaba ve hikmete özel vurgu yapıldığını belirtti. İnsanlık tarihinde din ile felsefenin, dolayısıyla vahye dayalı bilgiyle, hikmet bilgisinin ayrılmaz olduğunu kaydeden Gündüz, kutsal metinlerin ruhunu oluşturanın da onun kutsallığı olduğunu ifade etti.
Gündüz, kutsal metinlerin, o metinleri okuyan ve algılamaya çalışan birey için sıradan bir metin değil, sıra dışı bir metin haline dönüştüğünü söyledi. Şinasi Gündüz, “Dini ve felsefi klasik metinlerin bugüne aktarılması, bugünün diline hitap ederek insanlara ulaştırılması çok büyük önem arz ediyor” dedi.
Yeni Akit