İslam'ın sağladığı kolaylık Mesh

Çalışan erkek ve kadın için abdest almak bazen çileli bir hale dönüşebiliyor.

Bünyamin Köseli'nin haberi

Çalışan erkek ve kadın için abdest almak bazen çileli bir hale dönüşebiliyor. Bazı işyerleri, tuvaletlerine 'Lütfen ayaklarınızı lavabolarda yıkamayın' şeklinde uyarılar bile asıyor. Zaten lavaboların çoğu da ayağınızı koymak istemeyeceğiniz kadar pis oluyor. Üzerine mesh yapılabilen ve son teknoloji ile üretilen mest çoraplar ise abdest almanızı kolaylaştırabilir.

İslam, Müslümanların hayatlarını kolaylaştıran yüce bir din. Hayatımızın her anına yansıyan bu kolaylıklardan bir tanesi de mesh. Arapça mesh kelimesi, 'bir nesnenin üzerinde elin gezdirilmesi, o nesnenin silinmesi' anlamına geliyor. İslam dininde zaruret halleri dışında abdest alırken ayakların yıkanması farzdır. Fakat yaşlılar, seyahate çıkanlar ve çalışanlar mest üzerine mesh yaparak abdest alabiliyor. Anadolu'da dede ve ninelerimiz deri mestlerin üzerine mesh yaparak abdestlerini alır, böylece soğuk kış günlerinde büyük bir kolaylıktan faydalanmış olurlar.

Büyük şehirlerde çalışan erkek ve bayanlar için abdest almak çoğu zaman çileli bir hal alabiliyor. Çünkü bazı devlet daireleri ile işyerlerinde ayakkabınızı çıkarıp abdest almanız hoş karşılanmayabiliyor. Hatta bazı işyerleri tuvaletlere 'Lütfen ayaklarınızı lavabolarda yıkamayın' şeklinde uyarılar bile asıyor. Zamanlarının çoğunu seyahatte geçirenler de temiz lavabolar bulamadıkları için abdest almakta zorlanıyor. Çalışanların deri mest giymeleri bir hayli zor çünkü ayakkabıyla birlikte kullanışlı bir hal olmaktan çıkıyor. Son teknolojiyle üretilen su geçirmeyen mest çoraplar ise deri mestlerin alternatifi. Takım elbisenin altına da giyilebilen ve normal çoraptan hiçbir farkı olmayan bu yeni ürün, Eshel isimli bir firma tarafından üretilmiş. Çorap, fıkhi açıdan mestte bulunması gereken tüm özelliklere sahip. Aynı zamanda gözenekleri sayesinde ayak terini dışarı atabiliyor. Firma sorumlusu Ümit Gürel, "Günümüz Müslümanlarının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen bir ürün. Deri mestler çalışanlar için kullanışlı değil. Birkaç numara büyük ayakkabı giymenizi gerektiriyor. Bu ürün ise görünüm bakımından normal çoraplardan farklı değil." diyor. Firma, aynı zamanda Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Ahmet Kurucan ve Ahmet Şahin'e mest çoraptan yollayarak onların ürün hakkındaki 'üzerine mesh yapmak caizdir' fetvalarını da almış.

***

Mest, ayağı örtmeli ve yürünecek vasıfta olmalı

Mestler, abdest alındıktan sonra giyilir. Meshin farzı, mestin ön kısmından üç serçe parmağı kadar bir yeri ıslatmaktır. Mestler üzerine mesh yapılırken ıslak olan el parmaklarının açık olması, meshin el parmakları ile yapılması, ayak parmaklarının ucundan başlayarak yukarıya doğru yapılması, sünnete uygun olan meshtir. Mestler topuklarla birlikte ayakları örtmeli ve en az 12 bin adım yürünebilecek vasıfta olmalıdır. Hiçbir yerinde delik veya yırtık bulunmamalıdır. İçine su almayacak kalınlıkta olmalıdır.

Mest üzerine yapılan mesh ne kadar geçerliliğini korur?

Mestin üzerine yapılan meshin geçerlilik süresi 24 saattir. Bu süre, seyahate çıkanlar için 72 saate uzatılmıştır. Bu süreler, mestler giyildikten sonra ilk abdestin bozulma zamanından itibaren başlar.

Mesh hangi hallerde bozulur?

Mestin ayaktan çıkarılması, mestler ayaktayken içine su girmesi ve mesh müddetinin dolması hallerinde meshin yenilenmesi gerekir.

Çizmeler, mest olarak kullanılır mı?

Ayakları, topuklar ile beraber örten çizmeler, potinler ile kuvvetli ve kalın çoraplar mest hükmündedir. Bu sayılanların mest yerine geçebilmesi için 12 bin adım yürünebilecek dayanıklıkta olması gerek.

Sargının üzerine mesh yapılır mı?

Kırılan ya da sargıda olan bir uzvun ya da bir yaranın üzerine mesh yapılabilir. Eğer yapılan bu meshin yaraya zarar verme ihtimali varsa terk edilebilir.

Zaman

İslam Haberleri