Tarihçilerin büyük bölümü Japonya'da İslamiyet'in tanınma ve yayılma sürecinde yoğur bir Türk-Tatar etkisinden söz ediyor. Japonya'da yaşayan birçok Müslüman'ın, Japonya'ya göç eden Tatarlar sayesinde Müslüman olan kimselerin torunları olduğu kaydediliyor. Kaynaklar "vatansız topluluklardan olan" Tatarların ne Rus ne de Türk vatandaşı olduğunu anlatıyor.
Günümüzde Japonya'da İslamiyetin simgesi, Türkiye'nin yaptırdığı Tokyo Camisi. Japon Müslümanlarının yanı sıra birçok farklı millet, külliye şeklinde inşa edilen bu camideki kültürel etkinlik ve konferanslara katılıyor.
Camide hutbeler Türkçe, İngilizce ve Japonca olmak üzere 3 dilde okunuyor.
Japonya'da günümüzde diğer milletlerle birlikte 300 bin Müslüman olduğu kaydedilirken, ülkede İslamiyetin her yıl daha iyi tanındığı ve Müslüman sayısının arttığı ifade ediliyor.
Dünya'da en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülke ise Endonezya
Endonezya'da İslamiyet çok eski yıllara dayanıyor ve ülkede sosyal yaşamın en önemli unsuru durumunda.
Asya'daki birçok ülke gibi İslamiyet'in kökeni Hz. Muhammed dönemine ve sahabelerine dayanıyor. Ülkede İslamiyet'in hızlı yayılmasında ve gelişmesinde Endonezya'nın asırlardır süren gölge ve kukla sanatı "Wayang" geleneğinin büyük bir payı var.
Hindistan kökenli bir oyun olan Wayang oyununda; İslamiyet öncesinde Hint efsaneleri, İslam'a ait unsurlar, iyilik, kötülük ve güzel ahlak halka anlatılmış ve insanlar kitleler halinde İslamiyeti kabul etmeye başlamış.
Yeni Şafak