31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri tamamlandı. Ülke olarak seçime gittik, oylarımızı kullandık. Yeni seçilen idarecileri tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum.
Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, İlçe Belediye Meclislerinin yanında bir de muhtarlar için oy kullanıldı.
Muhtarlar için oy pusulası olmadığından, oy kullanma masalarında bulunan tanıtım kartlarının zarfa koyulması suretiyle seçim yapıldı. Ancak, masada bulunan tanıtım kartlarını reklam olarak algılayıp zarfın içine atmayan çok kişi olduğunu duydum. Seçim görevlilerinin her kişiye hatırlatması gerekiyordu belki de.
Muhtarlık seçimlerinde yapılan kavgalar ise, belediye başkanlıklarında bile görülmedi. Ülke genelinde 6 kişinin öldüğü, 62 kişinin yaralandığı görüldü.
Fakat asıl mesele bu da değil. Muhtarların ne iş yaptığı ve devlete olan maliyetleri…
Dijital bir çağda yaşıyoruz. Artık her şeyimizi elektronik ortamda çözüyoruz. Önceden muhtarlardan alınan ikametgah, nüfus kayıt vb. belgeler artık e-devletten çıkartılıyor.
Hal böyle olunca muhtarların ne iş yaptığı tartışılmaya başladı. Çevremdeki tanıdıklarıma soruyorum. En son muhtara ne zaman işiniz düştü? Pek muhtara işi düşen olmamış. Hatta büyük şehirlerde muhtarı tanımayan, yüzünü bile görmeyen çok sayıda insan var.
Gelelim muhtarların maliyetlerine…
Muhtar adaylarındaki artışın, uğruna kavgalar yapılmasının sebebi acaba hizmet aşkı mı yoksa muhtarlık maaşının ve sigortasının cazipliği mi?
Resmi rakamlara göre Türkiye'de en düşük muhtar maaşı 17 bin TL. Her bir muhtar için 5 bin TL'lik bir sigorta kesintisi yapılıyor. Yine muhtarlık binaları ve işletme giderleri için aylık 18 bin TL ödenek ayrılıyor. Hal böyle olunca ortalama bir muhtarın bütçeye aylık maliyeti 40 bin lirayı buluyor.
Türkiye’de 50 bin muhtar bulunuyor. Muhtarların ülkeye aylık maliyeti 2 milyar TL. 5 yıllık görev sürelerince ödenen maliyeti varın siz hesaplayın…
Bu müessesenin kaldırılarak ödenen bütçenin başka bir alanda istihdam edilmesi daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.
Sağlıcakla kalın…