Tahsin Tola‘nın mümtaz kişiliğine hürmeten Isparta’nın Çünür semtinde bir dershane temeli atıldı. Bediüzzaman dershane açılmasını çok önem verir. Çünkü dershane onun MedresetüzZehra modelinin şubesidir.
Batının fen ve felsefe ve ilim anlayışı ile bozulan dünyaya bakış açısının tedavisi gerekirdi. Osmanlı’nın ortaya koyduğu insan tipi 18. yüzyıldan sonra Batı karşısında kendini yenileyemedi. Doğu düşüncesi gelişmeye kapalı idi o da kendini bir senteze götüremedi.
Bediüzzaman alayişli nümayişli insan yetiştirme modelleri üzerinde konuşmadı. Zaten o teori üretmez. Ziya Gökalp’den Ahmet Mithat Efendi’ye, Halide Edip Adıvar’a daha birçok yenilik düşüncesi üretenler ortaya bir nesil çıkaramadılar. Cumhuriyetin insan tipi de ne kainat yorumu ne de din yorumunda bir mesafe katedemedi. Klasikleri tercüme eden ama onların doğrultusunda bir nesil ortaya çıkaramayan sadece şekilde yenilikleri düşünen ve bütün yapılanların bir boyama olduğu suni nesil ortaya çıkardı. Bu yüzden Türkiye sağlıklı aydınların olmadığı ve geleceğinin sigortası olmayan ve sürekli düşüneni sorgulayan bir yapı ortaya koydu.
Talebelerine “Nur şakirtleri mümkün olduğu kadar her yerde küçücük birer dershane-i Nuriye açmak lazımdır“ der. O hapishaneyi de bir okul olarak görür, orayı muhabbethane, terbiyehane ve dershane olarak değerlendirir. Ona göre dünyada bütün mevcudatın ahireti uygun hale gelmesi için bir dershanedir. O kitaplarının girdiği her yeri bir dershane olarak yorumlar. Resmi daireleri, bilirkişi odalarını dershane olarak görür. Dershanenin derssiz bırakılmasını eleştirir. Hapishane bir dershane-i Yusufiyedir. Mazideki tarikatlar, tekkeler, medreseler de onun mantığında dershanedir. Ama Bediüzzaman kendisi bir yenilik getirmiştir. Dershanede okumak ve okutmak yetişmenin yörüngesidir. Koca memleketi bir dershane olarak yorumlar. Barla, Sav Köyü, Isparta dershanedir ve MedresetüzZehra’nın şubeleridir veya merkezleridir. Emirdağ, Eflani de bunlara dahildir.
Kur’an tilavetinden sonra Mekke Kuran’an Kursu Başkanı Müftü Hail İbrahim Ertuç konuşma yaptı. Konuşma hizmetleri, hizmet etmeyi teşvik ağırlıklı idi: Ali İhsan Tola’nın hizmetleri ile Nur hareketi içinde özel yeri olan bir Nur talebesi olduğunu söyledi. Halil İbrahim Ertuç Hoca, Filipin Adalarına gitmiş, oradaki hizmetler için. İslam özerk bölgesinde nur hizmeti ile meşgul olan arkadaşlar, Risaleleri Arapça’ya çeviren İhsan Kasım Ağabey’den bazı hatıralar naklederler. İhsan Kasım Ağabeye Filipinler Özerk Bölgesindeki yaşlı bir adam yanaşır ve kendisini tanıtır. O bölgenin en üst düzey din adamıdır, müftüdür. Salihi’ye “lütfen buralara gelin, çocuklarımız gözümüzün önünde Hıristiyanlaştırılıyor ve biz bir şey yapamıyoruz” Diye acı acı yakınır. Hıristiyanlaştırmanın boyutlarını gösterir, onların hizmete himmetlerini ister. Ertuc Hoca bu olayın trajik boyutlarından hareketle gerek yurt içinde gerekse dışında hizmet için yeni bir gayretin gerekliliğini vurguladı.
Oradaki Müslümanlar hala Sultan Abdülhamit’in hizmetlerinin büyüklüğünü yadediyorlarmış. Sultan Abdülhamit dünyanın birçok bölgesine yetişmiş din adamları göndermek suretiyle İslamın yayılmasını sağlamıştır. Hatta o dönemde Hıristiyan dünyasının menfi çalışmalarına karşı alacakları tavrı Sultan Abdülhamit Han’dan sorup ona göre davranıyorlarmış. Atalarımız bu kadar büyük gayretler göstermişler, bizim de onların devamı olduğumuzu harekat ve fiillerimizle göstermemiz gerektiğini vurguladı. Filipinler hizmetini başlatan vakıf arkadaşlardan birinin bütün dünyevi meşguliyetlerini bırakarak çantasını alıp Filipinler hizmetine koştuğunu, bugünkü hizmetlerin de onların gayreti ile bir noktaya geldiğini ifade etti.
Isparta Kültür Eğitim Vakfı gönderdiği davetiyeler üzerinde Bayram Yüksel Ağabey’den Üstad’a atfen bir cümle yazılmış. ”Said Nursi yanına gelenlere ‘Risale-i Nur’u okuyor musunuz? Dershaneniz var mı?’ diye sorardı. Bir dershane açılışı olduğunda mutlaka kendi gider, gidemediği zaman bizleri gönderir ve ‘O dershane benim’ derdi.”
Açılışın akabinde davetlilere yemek verildi ve MedresetüzZehra’nın yeni bir şubesi ülkemizin ilim hayatına katıldı, hayırlı olsun.
Dersaneye katkı vermek isteyenler için iletişim: 0553 295 5070