İsrail'den gazetecilerin el konulan eşyaları istenecek

Sendika, kaybolan ve el konulan malzemelerin listesinin, maddi değerleri de belirtilerek acilen TGS'ye ulaştırılmasını istedi

Türkiye Gazeteciler Sendikası, gemideki gazetecilerin kaybolan ve el konulan malzemelerinin iade edilmesi için Uluslararası Gazeteciler Federasyonu aracılığıyla girişim başlatılacağını bildirdi.

Sendika, kaybolan ve el konulan malzemelerin listesinin, maddi değerleri de belirtilerek acilen TGS'ye ulaştırılmasını istedi.

TGS'den yapılan yazılı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren filoya İsrail askerlerince baskın düzenlenmesi ve tüm katılımcıların gözaltına alınması haberleri duyulduktan sonra, TGS'nin gemilerde görev yapan gazetecilerin durumlarını yakından izlemek üzere uluslararası gazeteci örgütleriyle bağlantıya geçtiği belirtildi.

Yardım filosunda görevli gazetecilerin isim listesini edinebilmek amacıyla, olayın duyulduğu gün olan 31 Mayısta Genel Sekreter aracılığıyla İHH yetkilileriyle görüşüldüğü ifade edilen açıklamada, ilk günkü karmaşa içinde isim listesi edinme olanağı bulunamadığı bildirildi. Ancak aynı gün TGS Yönetim Kurulu ve FIJ tarafından gözaltındaki gazetecilerin sağlık durumlarından duyulan endişeyi dile getiren ve derhal serbest bırakılmalarını talep eden açıklamalar yapıldığı hatırlatıldı.

TGS Genel Sekreterinin ısrarlı girişimleri sonucunda olayların ikinci günü, İHH merkezinden Gazze'ye yardım filosunda görev yapmak üzere akredite olmuş 37 kişilik gazeteci listesinin alındığı ve bu isimlerin FIJ'e gönderildiği kaydedildi. FIJ'in, gemilerde görev yapan diğer yabancı gazetecilerin listesine, Türk gazetecilerin adlarını da ekleyerek, 76 kişilik bir liste oluşturduğu belirtildi ve bu isim listesinin de İsrail Ulusal Gazeteciler Federasyonu (NFIJ) yetkililerine ulaştırıldığına dikkat çekildi. Daha sonra, NFIJ yöneticileri ile İsrail devleti yetkilileri arasında, gazetecilerin serbest bırakılması hususunda ciddi görüşme trafiği yaşandığı kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:

''Gösterdikleri yoğun çabalar ve girişimler dolayısıyla FIJ ve NFIJ yetkililerine, Türk gazetecileri adına teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. Özellikle İsrailli meslektaşlarımızın, zor durumda kalan gazeteciler için gösterdikleri bu çabaları insani ve mesleki bir görev olarak üstlendiklerini belirttiklerini de Türk meslektaşlarımızla ve Türkiye kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Gerek diplomatik düzeyde yürütülen çabalar gerek mesleki alanda yapılan bu girişimler sonucunda, tüm katılımcılarla birlikte gazeteciler de üç günlük esaretin ardından 2 Haziran akşamı serbest bırakıldılar ve ülkelerine döndüler.

Ancak meslektaşlarımızın İsrail'den ayrılmadan önce gazetecilik görevleri sırasında kullandıkları tüm malzemelere el konulması yeni bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu malzemelerin meslektaşlarımıza iade edilmesi hususunda, yine üst örgütümüz Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) aracılığıyla gerekli girişimler başlatılacaktır. Bu nedenle Gazze'ye yardım filosunda bulunan tüm meslektaşlarımızın kaybolan ve el konulan malzemelerinin bir listesini, maddi değerlerini de belirterek, acilen sendikamıza ulaştırmalarını bekliyoruz.

Tüm meslektaşlarımıza yaşadıkları olaylar dolayısıyla bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.''

Haber 7

Sosyal - Medya Haberleri