Özlem Yurtçu'nun haberi:
İsrail’in Gazze’ye attığı fosfor bombaları kanser vakalarında ciddi bir artışa neden oldu. Doktorlar, gerekli teçhizat olmadığı için teşhis ve tedavi aşamasında büyük sıkıntı yaşandığını vurguluyor.
Gazze'deki sağlık çalışmalarını yerinde izleyen Yeryüzü Doktorları’nın duraklarından bir tanesi de kentin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’ydi. Gazze’deki tek devlet hastanesi olan Şifa’da dahiliye, kadın doğum ve çocuk bölümleri aktif olarak hizmet veriyor. Onkoloji, mikrocerrahi gerektiren beyin hastaları ise imkansızlıklar yüzünden gerekli tedaviyi çoğu zaman alamıyor.
Son evrede teşhis edebiliyoruz
Şifa Hastanesi Cerrahi Klinik Şefi Dr. El Sahbani Aymen, “Fosfor bombaları sadece travma hasarı yaratmakla kalmıyor. Uzun vadede de insanlara ölümcül etkileri var. Geçen ay bir saldırı oldu 250’nin üzerinde yaralı geldi. Daha sonrasında bombaya maruz kalan kesimde ciddi kanser artışları görüldü. Örneğin son iki yılda meme ve rahim kanserinde çok artış var. Kanser teşhisini erkenden koyamıyoruz çünkü 5 patoloğumuz var üçü patoloji uzmanı bile değil. Gerekli teçhizat yok. Son evredeki hastaları ancak yakalayabiliyoruz” dedi.
1 doktora 700 hasta
Diyaliz cihazına bağlı hastalar da, İsrail ambargosu nedeniyle ilaç gelmediğini anlatıyor. Gazze’deki yeraltı tünellerinden ve Mısır’dan sokulacak ilaçları bekleyen Gazzeli hastalar, diğer hastaneler ve sağlık kurumlarında da ilaçsızlıktan büyük sıkıntı çekiyor. Gazzeli doktorlar “İsrail’in fosfor bombaları halkımızı kanser yaptı, ama ilacımız bile yok” diyor. Şifa Hastanesi’nde de yokluk kol geziyor. O kadar ki, saldırılardan zarar gören kısımlarının tadilatı bile zorluklar içerisinde yürütülüyor. Acımasız ambargo, malzeme sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Gazze’de 1 milyon 800 bin nüfusa hizmet veren 55 sağlık merkezinden biri olan hastanenin sadece cerrahi kliniğine günde 500-700 arasında vaka geliyor.
Malzemeler bu ay tükeniyor
Hastane yetkilileri dünyaya çağrı yapıyor: “Çoğu malzememizin son kullanma tarihi bu ay bitiyor. Mecburen yeniden sterilize edip kullanacağız.” Şifa Hastanesi Cerrahi Klinik Şefi Dr. El Sahbani Aymen, “Solunumu açmaya yarayan basit plastik bir tüpü bile bulamıyoruz. Çoğu hastamız bu yüzden kaybediliyor. 400’e yakın diyaliz hastası var, organ nakli yapılamıyor ülkemizde. Diyaliz solüsyonları bittiği anda bu hastalar ölümle burun buruna geliyor. Tünel kapanıyor sarf malzemesi geçişi duruyor, elektrik kesiliyor aletler çalışmıyor. Burada hastaların eli sürekli yüreğinde” diye konuştu.
Erken ve ölü doğum oranında artış büyük
Hastanenin kadın doğum bölümünde ise tam bir dram yaşanıyor. Dr. Aymen, “Erken doğum yapan kadınlarda da. Dünya istatistiklerinde doğumların yüzde 30’u prematüre olur. Bizde bu oran tam tersi yüzde 70. Bebeklerin çoğu beyin ve sindirim sistemi hastalıklarıyla doğuyorlar. Yenidoğan yoğun bakım ünitemizde sadece 33 kuvöz var. Oysa ihtiyaç kat kat yüksek. Elektrik kesintisi bu minicik bedenleri de ölümle karşı karşıya getiriyor” dedi.
Star